Penyusuan Ibu Bekerja

Penyusuan Bagi Ibu Bekerja

Beberapa ketika dahulu, ibu bekerjaya seringkali ‘terpaksa’ mengorbankan masa untuk menyusu anak. Mereka lebih cenderung untuk memberi susu formula.

Tetapi kini kesedaran tentang kepentingan susu ibu mula meningkat dengan begitu mendadak.

Manfaat Menyusu Anak Secara Eksklusif

Kelebihan kepada anak: anak sihat, antibodi tinggi, cerdas, cerdik, tidak gemuk, cukup zat untuk membesar.

Kelebihan kepada ibu: maintain berat badan, sihat tubuh badan, perancang keluarga terbaik!

Bagaimana Ibu Bekerjaya Mampu Menyusu Anak Secara Eksklusif?

Apa yang saya buat, saya guna pam. Saya memiliki pam manual (unimmom Mezzo) dan juga pam elektrik (Spectra 3)
Pam manual – saya guna untuk pam ketika berada di dalam kereta atau di rumah.
Pam elektrik – aaya guna untuk pam di tempat kerja.

Peralatan yang wajib ada untuk sesi mengepam:

  • Storage bottle – untuk menyimpan susu perahan
  • Ice pack – untuk menyejukkan susu perahan dalam storage bottle
  • Cooler bag – tempat simpanan sementara susu perahan di dalam storage bottle bersama ice pack tersebut

Selain mempunyai peralatan tersebut, saya juga mempunyai jadual untuk mengepam mengikut kesesuaian saya. Biasanya dalam sehari saya mengepam 4 kali sehari iaitu pagi, tengahari, petang sebelum balik dari pejabat dan tengah malam atau waktu pagi sebelum subuh.

Kelengkapan-kelengkapan penyusuan ini boleh dibeli di butik-butik ibu. Saya di Terengganu biasa ke Moms Basic, nak beli online pun boleh.

Cara Pengurusan EBM
Banyak perkara yang ibu perlu tahu sebelum mula menyusukan anak. Pengurusan EBM adalah antara perkara yang terpenting, terutamanya:

  • cara penyimpanan EBM
  • cara cairkan EBM
  • cara panaskan EBM
  • dan apa sahaja yang berkaitan dengan EBM

Jangan ambil mudah. Kecuaian atau sikap ‘bolehlah’ ibu akan mempengaruhi kualiti EBM. Kata mahu berikan yang terbaik untuk anak, bukan?

Berikut adalah susunan susu ibu mengikut gred:

  • Gred 1 – direct feeding (hisapan terus bayi dari payudara ibu)
  • Gred 2 – fresh EBM (susu yang diperah dan diletak di dalam chiller)
  • Gred 3 – frozen EBM (susu yang telah dicairkan setelah di simpan di dalam freezer)

Walaupun Gred 3, masih tiada lagi susu lain yang mampu tandingi kelebihan susu ibu. Susu ibu adalah yang terbaik.

Jom kita belajar cara pengurusan EBM, ianya mudah difahami. Ada ibu yang baik hati telah membuat gambar bagi memudahkan ibu-ibu lain faham. Nak lagi best, print dan tampal. Bagi pada pengasuh atau day care yang menjaga anak comel ibu.

Cara mencairkan & memanaskan EBM:

Cara kendalikan EBM:

Frozen EBM atau fresh EBM?

Perkara yang perlu ibu tahu tentang pengurusan EBM:

Selain dari itu, perkara penting yang ibu perlu tahu adalah:

  • Cara pemilihan bekas simpanan susu
    Ini bergantung kepada bajet dan kesesuaian tempat simpanan. jika ada deep freezer, pilihan liner susu adalah yang terbaik untuk frozen EBM. Kerana saiz nya boleh menjimatkan ruang. Bagi fresh EBM pula, botol susu atau bekas dadih boleh digunakan. Pengurusan EBM menjadi semakin mudah bila ibu memulakan praktikalnya.
  • Keperluan membeli freezer baru
    Ini pun bergantung pada ibu. Jika ada duit lebih dan ruang yang besar. Freezer adalah tempat simpan frozen EBM yang terbaik. Kerana boleh bertahan hingga satu tahun usia simpan. Tak de freezer bukan bermakna ibu tak boleh buat stok. Peti sejuk dua pintu pun sudah memadai. Pandai-pandailah adjust ruangan peti sejuk. Jadi muat untuk susu ibu dan benda-benda lain. Tempoh simpanan frozen EBM adalah 6 bulan. Peti sejuk satu pintu pun boleh juga, cuma kurang digalakkan. Kerana tempoh simpanan yang singkat. Bagi frozen EBM selama 3 bulan sahaja.
  • Ikut naluri ibu
    Kadang-kadang secara teorinya susu tersebut sudah tak elok nak diberikan kepada bayi. Tapi, bukan mudah bagi ibu nak buang terus EBM yang disyaki telah tercemar. Ikut naluri keibuaan ibu ya. Jangan lupa rasa dan hidu dahulu sebelum membuat keputusan. Jika berbau pelik dan rasa masam, bolehlah dibuang. Ingat, jangan buang begitu saja. Siramlah pada pokok bunga ya.

Jadi ibu, jomlah tuntut ilmu dahulu. Pengurusan EBM tak sukar jika ibu sudah tahu asasnya. Nak mahirkan, hanya praktikkan saja. Mudah, kan? 😀

Set penyusuan shaklee super bajet.
Jangan risau, usah runsing. Set Penyusuan Shaklee tidaklah mahal sangat sehingga pokai duit bulanan.

Memperkenalkan Set Penyusuan Shaklee Paling Bajet Gila, gabungan Energizing Soy Protein(ESP) dan juga Alfafa insya-Allah mampu membuat ibu senyum meleret.

Mana tak senyum meleret, bila susu yang biasa 3oz menjadi 5oz hingga 8oz sekali pam. Juga ibu menjadi lebih bertenaga!

ESP dan Alfalfa bukan sahaja memudahkan ibu terus menyusukan anak walaupun bekerja. Ianya lebih dari itu!

Kelebihan ESP:

  1. Kulit semakin cantik, gebu, halus dan berseri
  2. Parut di muka jadi pudar
  3. Tenaga berpanjangan pagi ke malam
  4. Kurang letih
  5. Memberi rasa kenyang yang agak lama, sesuai bagi ibu yang nak menghilang berat badan
  6. Sistem perlindungan badan semakin bagus
  7. Mengawal paras kolestrol
  8. Menyokong kesihatan jantung dan prostat
  9. Penyerapan vitamin lain lebih baik dengan ESP
  10. Mengurangkan alergik

Kelebihan Alfalfa:

  1. Sistem penghadaman lebih baik
  2. Mengawal kolestrol dalam darah
  3. Membuang toksik dalam badan
  4. Mengurangkan masalah gastrik
  5. Membantu merawat keputihan
  6. Mengelakkan bau badan (tak payah beli deodorant)
  7. Mengurangkan asthma
  8. Memberi kesan ‘Kacip Fatimah’
  9. Meningkatkan kesuburan
  10. Juga, hubungan suami isteri menjadi lebih HOT!

Tak kan hati tak tertawan? Tak perlu fikir banyak-banyak kali, inilah Set Penyusuan Shaklee Paling Bajet.

Harga yang super bajet dengan kebaikan yang bermacam-macam.

Baju cantik, beg cantik boleh je disambarkan, apatah lagi sesuatu yang baik untuk ibu dan si kecil. Jom sambar sekarang!

Hubungi saya untuk dapatkan harga yang super bajet untuk Set Penyusuan Yang Paling Bajet ini!
Habiah binti Abd Kadir (014-810 7259)
Shaklee Independent Distributor

Sila Rujuk: Senarai Harga Produk Shaklee.

Komentar

comments

Published by

Habiah

Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel & manja. Proaktif, berintegriti & lantang bersuara. Cintakan kesihatan semulajadi. Suka menghabiskan masa bersama keluarga. Connect with Habiah on Facebook and Google+.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *