Checklist Barang Sebelum Bersalin: Bawa Apa Ke Hospital?

Apabila kandungan sudah mencapai 32 minggu, seelokknya ibu yang hamil membuat satu checklist barang sebelum bersalin, iaitu satu senarai persiapan barang-barang yang perlu dibawa ke hospital.

Ini bertujuan supaya ibu dapat menyambut kelahiran bayi dalam keadaan yang benar-benar bersedia.

Sekiranya buat minggu-minggu akhir kehamilan, bimbang nanti kalau-kalau bayi tak sabar nak keluar, awal dari tarikh jangkaan, mungkin ada barang-barang yang tertinggal kerana panik! ūüôā

Mula-mula, ibu perlu asingkan checklist barang sebelum bersalin ini kepada 2 kategori, iaitu barang keperluan ibu dan barang keperluan bayi.

Barang Keperluan Ibu

Checklist barang sebelum bersalin

1. Tuala mandi  dan kain batik РSehelai sudah cukup melainkan ibu tahu akan berada di hospital dalam tempoh lebih daripada 1 hingga 2 malam atau ibu akan masuk hospital lebih awal dari tarikh dijangka bersalin atas faktor kesihatan ibu dan kandungan.

2. Keperluan mandi – berus gigi, ubat gigi, sabun, syampu, pencuci muka dan sebagainya.

3. Penjagaan diri – bedak, sikat, getah ikat rambut, deodorant dan sebagainya.

4. 1 helai pakaian untuk pulang dari hospital РSemasa dalam ward, pakai baju yang disediakan oleh pihak hospital jer.

5. 1 pasang  Stokin tebal РBoleh pakai semasa dalam labour room kerana suhu dalam labour room sangat sejuk. Selain itu, boleh juga dipakai selepas bersalin nanti.

6. 1 plastik berwarna hitam (kecil) – untuk letak uri.

7. 1 plastik besar – untuk letak kain kotor.

8. Minyak selusuh Рsaya guna minyak kelapa dara dari jenama Tropika. Wangi dan selesa, ada perisa asli atau blackcurrant.

9. Air zam-zam dan buah kurma Ajwa – Untuk diminum / dimakan oleh ibu dan untuk tujuan mentahnik (belah mulut) bayi. Biasanya suami akan tahnik bayi semasa dalam labour room lagi, sebaik bayi keluar dan sebelum menyusu kali pertama.

10. Bengkung moden РSupaya perut ibu sentiasa terjaga. Ingat yer, sebelum makan, pastikan berbengkung dahulu. Guna yang jenis moden lebih mudah semasa dalam wad. Bila dah balik rumah, barulah guna bengkung yang berlilit-lilit tu.

11. Tungku elektrik – Bagus untuk digunakan sekiranya ibu berada lama di hospital selepas bersalin.

12. 1 pack tuala wanita maternity (khas untuk wanita selepas bersalin) – Saya lebih selesa guna tuala wanita jenis pakai basuh berbanding pakai buang.

13. Pakaian dalam wanita – Bra menyusu dan panties (seluar dalam) biasa yang bukan untuk ibu mengandung. Untuk lebih mudah boleh juga guna disposable panties (seluar dalam pakai buang).

14. Buku laporan mengandung – pihak hospital perlukan untuk rujukan. Jangan lupa tau, kang tak pasal-pasal kena marah.

15. Set bersalin Shaklee – Set ini boleh diambil segera, sebaik sahaja selepas bersalin.

Untuk tambahan, ibu digalakkan mengambil Nutriferon sebagai ganti ubat tahan sakit seperti ponstant atau paracetamol yang dibekalkan oleh pihak hospital.

Ia bertujuan mengelakkan kesan ‘panas’ kepada bayi yang menyusu susu ibu,¬†yang boleh mengakibatkan¬†cirit birit dan tahi hijau, yang terhasil daripada kesan ubat penahan sakit selepas bersalin yang diambil¬†oleh¬†ibu.

Barang Keperluan Bayi

Checklist barang sebelum bersalin

1. 2 helai tuala mandi bayi.

2. 2 helai kain bedung / selimut bayi.

3. 2 pasang sarung tangan dan sarung kaki bayi.

4. 2 pasang baju lengan panjang dengan seluar panjang bayi.

5. 4 hingga 5 keping lampin pakai buang/pakai basuh. Standby satu pek lampin pakai buang (atau lebih banyak lampin pakai basuh) dalam kereta, kalau-kalau diperlukan nanti.

Keperluan Bayi Ke Labour Room

1. 1 helai baju lengan panjang sahaja (tanpa seluar).

2. 1 helai tuala bayi.

3. 1 helai kain bedung / selimut bayi.

4. 1 pasang sarung tangan dan sarung kaki bayi.

5. 1 lampin pakai buang/pakai basuh.

Semoga perkongsian di atas dapat memberi sedikit sebanyak manfaat kepada ibu-ibu yang ingin membuat checklist barang sebelum bersalin.

Share Itu Prihatin

Sila share artikel ini di media sosial, mungkin ada di antara kenalan anda yang memerlukan. Yakinlah, setiap satu manfaat yang dikongsi, ada balasannya bagi kita.

Bagi yang nak buat pesanan set bersalin Shaklee, nak buat pindahan segera Maybank2u pun boleh. Sila klik logo Maybank2u Pay di bawah dan masukkan amaun bayaran sepertimana yang dipaparkan.

Untuk bayaran manual, boleh dibuat ke mana-mana akaun berikut (klik logo Maybank2u Pay untuk pindahan segera):

  • Maybank 1530-1016-0950 (Habiah Abd Kadir)
  • CIMB 7048-944-353 (Ahmad Imam Khalid)

SMS/WhatsApp maklumat bayaran (bank, amaun, masa, tarikh) & maklumat penghantaran (nama, alamat, no telefon) ke 014.810.7259!

** Daftar ahli untuk mendapat lebih penjimatan setiap pembelian produk Shaklee selepas ini. Rujuk artikel Cara Menjadi Ahli Shaklee untuk keterangan lanjut!

Jom Langgan / Follow Soleh.Net

Akhir kata, jangan ketinggalan tips sihat untuk beramal! Langgan Soleh.Net terus ke email anda, ianya PERCUMA! Klik sini.

Anda juga boleh follow terus melalui NetworkedBlogs!

Habiah binti Abd Kadir
014.810.7259 (call/SMS/WhatsApp/Viber/WeChat)
Shaklee Independent Distributor
www.facebook.com/mamabasicsupplement

Komentar

comments

Published by

Habiah

Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel & manja. Proaktif, berintegriti & lantang bersuara. Cintakan kesihatan semulajadi. Suka menghabiskan masa bersama keluarga. Connect with Habiah on Facebook and Google+.

One thought on “Checklist Barang Sebelum Bersalin: Bawa Apa Ke Hospital?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *