Rasa Sakit Ketika Bersama Selepas Bersalin

Ibu yang baru lepas habis pantang pastinya ada rasa takut untuk ‘bersama’ suami. Pelbagai andaian terbayang di fikiran, yang pasti menimbulkan kerisauan yang mendebarkan.

Sakit ketika bersama selepas bersalin

“Boleh ker bersama suami ni?”

“Sakit ker tak ni?”

Ada juga yang sengaja mengelak diri daripada ‘bersama’ suami. Ada yang buat-buat sibuk menguruskan anak kecil. Tanpa disedari boleh mengundang padah di kemudian hari.

Punca Sakit Ketika Bersama Selepas Bersalin

Biasanya ibu yang bersalin secara pembedahan tidak mengalami kerisauan ini.

Akan tetapi ibu-ibu yang bersalin secara normal akan merasai kengiluan ini apabila terlibat dengan episiotomi (bekas jahitan pada guntingan kecil di sebelah bawah faraj).

Walaupun episiotomi sembuh dengan sempurna, emosi isteri masih boleh terganggu sekiranya belum bersedia menerima ‘kehadiran’, ‘tusukan’ dan ‘terjahan’ suami.

smiley-malu

Cara Atasi Sakit Ketika Bersama Selepas Bersalin

1. Pastikan anda berpantang ‘bersama’ selama 100 hari! Elakkan ‘bersama’ sebelum cukup 100 hari yer.. ^_^

Suami kena banyak bersabar dalam menunggu tempoh 100 hari ini. Mungkin sukar bagi suami, bawalah berbincang supaya ‘hajat’ suami dapat dicapai dengan cara lain, yang halal.

2. Setkan minda (mindset) bahawa:

“Saya tidak sakit bila bersama!

“Saya sangat seronok!”

“Saya tidak sabar tunggu 100 hari!”

“Saya sangat merindui suami saya!”

Mindset sangat penting dalam mengatasi rasa sakit ketika bersama selepas bersalin. Mindset yang positif akan menghalang pergerakan tubuh kita daripada rasa sakit.

3. Gunakan bantuan pelincir seperti KY (boleh didapati di farmasi) atau pelincir semulajadi seperti air liur, mengikut keselesaan masing-masing.. 😛

4. Jika rasa sakit, (biasanya sakit sebab mindset jer tu) suami boleh biarkan isteri yang melakukan pergerakan. Suami duduk diam-diam jer yer!

Dengan cara ini isteri dapat ‘adjust‘ sendiri pergerakan mengikut keselesaannya.

5. Suami kena banyak bersabar. Berilah kata-kata semangat kepada isteri. Tunjukkan riak wajah positif. Belai isteri dengan penuh rasa penghargaan di atas usaha yang telah dibuat oleh isteri dalam memenuhi tanggungjawabnya terhadap suami.

6. Berikan masa kepada isteri untuk menyesuaikan diri. Dalam masa yang sama, redha sekiranya suami melihat riak wajah isteri tidak gembira iaitu berkerut-kerut dahinya menahan rasa takut akan sakit ketika bersama selepas bersalin.

7. Digalakkan isteri mengambil set hubungan intim seperti berikut:

Set hubungan intim untuk isteri yang sakit ketika bersama selepas bersalin.
Klik Untuk Pesanan Segera -> Set Kecil RM295.00 / Set Besar RM338.75

GLA Complex (60 sofgel) RM91.25 – Membantu mengeluarkan pelincir semulajadi untuk mengelak isteri rasa sakit ketika bersama selepas bersalin.

Sesuai untuk wanita dalam pantang iaitu sebagai persediaan untuk bersama suami semula selepas habis pantang nanti. Cubalah, anda pasti merasai kehebatannya! ^_^

Alfalfa Complex (330 tablet) RM53.75/ (700 tablet) RM97.50 – Merupakan kacip fatimah moden. Membantu merapatkan kembali faraj isteri seperti anak dara! Extra bonus: Memberikan kepuasan maksimum dalam hubungan intim suami isteri.

ESP Soy Protein Isolate Powder (850g) RM150 – Membantu memberi tenaga dalam hubungan intim. ESP juga bertindak memudarkan stretchmarks kesan dari kehamilan dan mengembalikan keremajaan kulit.

Tanpa anda tanya, suami dulu yang akan memuji perbezaan kulit isteri.. 😀 Best kan?

Cubalah dulu, rasai perbezaannya. Selamat kembali ke pengantin baru setiap hari!

Berminat Menjadi Pengedar?

Dengan kualiti produk yang terjamin, saya sangat memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap pelusuk negeri, termasuk negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Brunei.

Hubungi saya jika berminat menjadi pengedar, kehadiran anda amat dialu-alukan!

Share Itu Prihatin

Sila share artikel ini di media sosial, mungkin ada di antara kenalan anda yang memerlukan. Yakinlah, setiap satu manfaat yang dikongsi, ada balasannya bagi kita.

Bagi yang nak buat pesanan, nak buat pindahan segera Maybank2u pun boleh. Sila klik logo Maybank2u Pay di bawah dan masukkan amaun bayaran sepertimana yang dipaparkan.

Untuk bayaran manual, boleh dibuat ke mana-mana akaun berikut (klik logo Maybank2u Pay untuk pindahan segera):

  • Maybank 1530-1016-0950 (Habiah Abd Kadir)
  • CIMB 7048-944-353 (Ahmad Imam Khalid)

SMS/WhatsApp maklumat bayaran (bank, amaun, masa, tarikh) & maklumat penghantaran (nama, alamat, no telefon) ke 014.810.7259!

Jom Langgan / Follow Soleh.Net

Akhir kata, jangan ketinggalan tips sihat untuk beramal! Langgan Soleh.Net terus ke email anda, ianya PERCUMA! Klik sini.

Anda juga boleh follow terus melalui NetworkedBlogs!

Habiah binti Abd Kadir
014.810.7259 (call/SMS/WhatsApp/Viber/WeChat)
Shaklee Independent Distributor
www.facebook.com/mamabasicsupplement

Komentar

comments

Published by

Habiah

Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel & manja. Proaktif, berintegriti & lantang bersuara. Cintakan kesihatan semulajadi. Suka menghabiskan masa bersama keluarga. Connect with Habiah on Facebook and Google+.

2 thoughts on “Rasa Sakit Ketika Bersama Selepas Bersalin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *