Cantikkan eSell Shaklee di Facebook Anda

Bayi Kembung Perut: Bersedia Hadapi Ulangan Setiap Kelahiran

Bila diingat-ingat semula, ada sesetengah pengalaman buatkan saya rasa fobia jer nak ada bayi. Macam baru semalam rasa tak cukup tidur, penat berjaga malam, tak sempat urus diri dalam pantang sebab bayi asyik menangis tak kira siang malam.

Mengangis malam yang disebabkan bayi kembung perut atau bahasa saintifiknya ‘colic’ boleh menyebabkan punch card si bapa menjadi merah kerana bapa tidak dapat nak bangun pagi untuk pergi kerja.

punch-card-lewat

Hehehe…..  Itulah yang pernah terjadi pada suami saya semasa kelahiran anak pertama dan kedua dahulu. 🙁

Anak pertama dulu waktu bayi kembung perut bermula selepas jam 12 tengah malam. Cukup memenatkan!

Anak kedua pula, waktu bayi kembung perut tiada mula dan tiada akhir, siang malam tak henti! Arghhhhh… Continue reading Bayi Kembung Perut: Bersedia Hadapi Ulangan Setiap Kelahiran

Elak Mengantuk Ketika Memandu Dengan Cinch® Energy Tea Mix!

Esok nak travel tapi malam ni tak dapat tidur awal sebab nak siapkan kerja-kerja rumah. Boleh ker nak elak mengantuk ketika memandu nanti ni?

Banyak lagi yang belum setel – cuci baju, kemas dapur, lipat baju, mop lantai, dan sebagainya. Atau terpaksa berjaga sampai lewat malam untuk siapkan kerja-kerja pejabat atau study sampai lewat malam bagi mereka yang bergelar pelajar. Continue reading Elak Mengantuk Ketika Memandu Dengan Cinch® Energy Tea Mix!

Cara Nak Tinggi

Wanita mana yang tak ingin memiliki tubuh badan tinggi menawan bak model, susuk tubuh langsing mengancam macam Dynas Mokhtar.

Terus nampak kementot berdiri sebelah Dynas.
Terus nampak kementot berdiri sebelah Dynas.

Hihi.. amik contoh Dynas laa, sebab saya pernah jumpa Dynas tu.. 🙂 Pendek kata, serba serbi lengkap, rupa ada, tubuh pun tinggi. Senang nak mengenakan pakaian yang cantik-cantik.

Tahukah anda ketinggian anak perempuan akan meningkat dengan mendadak bermula pada hari pertama dia datang period? Sebab itu, anda sebagai ibu disarankan supaya mencatat tarikh hari pertama anak anda datang period. Continue reading Cara Nak Tinggi

Cara Turunkan Suhu Badan Anak Ketika Demam

Amna & Atiqah.
Amna & Atiqah.

Minggu lepas Amna & Atiqah demam. Bermula suhu badan anak kecil meningkat, maka bermulalah episod merengek, menangis, semuanya serba tak kena.

Yang jadi mangsa keadaan melayan karenah Amna dan Atiqah ialah kakak sulungnya Ain Nasuha. Sekejap-sekejap mama panggil minta tolong dukung Atiqah. Sekejap-sekejap Amna pula memanggil meminta buatkan susu untuknya. Pendek kata, kena bulilah kakaknya waktu itu. Kesian kakak. 🙂 Continue reading Cara Turunkan Suhu Badan Anak Ketika Demam