Sepantas Mana Celcom 4G LTE Sekitar Kuala Terengganu?

Saya tertanya-tanya bila mendapat SMS promosi daripada Celcom berkenaan 4G LTE yang dikatakan mempunyai kelajuan 10 kali ganda kelajuan 3G.

Berapakah exactly 10 kali ganda itu? Adakah Celcom tidak berani untuk claim sebarang figure untuk menyatakan kelajuan yang mereka miliki?

Mulakan ujian 4G LTE sekarang!

Sebelum ini pun sudah beberapa kali saya kurang berpuas hati dengan kelajuan (speed) internet Celcom dibandingkan dengan TM Streamyx.

Saya fikir, Celcom sekali lagi ingin bermain-main dengan speed, malah nama 4G LTE pun mungkin sengaja diberikan untuk tujuan pemasaran.

Namun sangkaan saya salah.  Continue reading Sepantas Mana Celcom 4G LTE Sekitar Kuala Terengganu?

PayPal kini mesra Malaysia

PayPal semakin mesra Malaysia
PayPal kini mesra Malaysia

PayPal kini lebih mudah untuk digunakan oleh rakyat Malaysia. Tak pasti bila dilaksanakan, tiba-tiba jer dah boleh withdraw terus ke mana-mana akaun bank di Malaysia. PERCUMA pulak tu! (untuk RM40 ke atas).

Untuk cubaan pertama, saya telah membuat withdrawal terus ke akaun Maybank, tidak sampai 3 hari dah masuk. Lebih cekap dan hebat daripada withdrawal ke kad debit, yang biasanya mengambil masa 5 hingga 7 hari, ditambah pula dengan YURAN PEMPROSESAN sebanyak USD5! Nak dekat RM20 tuuu…

Bagi sesiapa yang nak mulakan bisnes internet, silalah menggunakan PayPal. Saya sangat berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan. Boleh dikatakan hampir menyerupai NBEpay, iPay88, dsb yang bezanya cuma PayPal tidak dapat mengaplikasikan sistem perbankan online Malaysia secara terus sahaja. Selebihnya, PayPal menang. Apa tidaknya, dah lah mudah, percuma pulak tu.

Dengan kata lain, PayPal kini mesra Malaysia. Wallahu a’lam.

Perisian Q10 tingkatkan tumpuan menaip, tulis blog

Aku di sini sedang mencuba satu produk baru berupa sebuah perisian komputer yang diberi nama Q10.

Apa yang menarik di sini ialah ia memberi kita kecepatan dan kecekapan dalam berblog.

Tidak melampau kiranya aku katakan ia mempercepatkan dan mempercekapkan penulisanku 4 kali ganda berbanding biasa. Dahsyat kan? Continue reading Perisian Q10 tingkatkan tumpuan menaip, tulis blog

Faktor Kelembapan Streamyx dan Cara Penyelesaiannya

Sejak akhir-akhir ini, lebih kurang awal Disember 2007, aku rasa macam ada yang tak kena dengan talian Streamyx. Lembab yang amat.

Aku pun email report kat TM Customer Care, dan ini reply yang aku dapat. Aku ingat bagus jugak untuk dikongsi bersama.

Mula-mula dia bagi tau aku faktor atau punca atau penyebab kepada berlakunya sindrom ini. Antara faktor yang boleh menyebabkan isu ini adalah seperti:

  1. Kualiti wayar telefon.
  2. Jarak antara kabel di rumah anda dengan “Exchange” TM (sebaik-baiknya kurang dari 5km).
  3. Cuaca (hujan dan kilat).
  4. Kesan elektromagnet. Pastikan modem anda dijauhkan dari perkakasan elektrik seperti televisyen, radio, mesin faks, peti sejuk, penghawa dingin, lampu, ketuhar gelombang, telefon bimbit dan sebagainya.
  5. Pencapaian komputer (saiz ruang cakera keras, pemproses, RAM, program yang dijalankan secara serentak).
  6. Kesesakan internet terutamanya bagi aplikasi “online game” dan P2P.

Lepas tu pulak, aku dinasihatkan untuk melakukan langkah-langkah penyelesaian seperti di bawah:

  1. Jangan guna “splitter”/”micro filter”/mesin faks/”lightning protector”.
  2. Membuat sambungan terus dari modem ke soket dinding (Tanpa sambungan selari).
  3. “Flush” DNS.
    a) Untuk Windows 98/ME:
    – Klik butang “Start” dan kemudian klik pada “Run”
    – Taip “winipcfg” kemudian klik “OK”
    – Pilih jenis network card yang digunakan oleh komputer anda
    – Klik pada butang “Release”
    – Kemudian alamat IP akan menunjukkan bacaan 0.0.0.0. dan kemudian klik “Renew All”
    – Klik “Close” untuk menutup tetingkap program
    b) Untuk Windows 2000/XP:
    – Klik butang “Start” dan kemudian klik pada “Run”
    – Taip “cmd” dan klik “OK”
    – Taip “ipconfig /flushdns” dan tekan butang “Enter” di keyboard
    – Sila pastikan perkataan yang terpapar di skrin adalah “Successfully flushed the DNS Resolver cache”
    – Taip “exit” dan tekan butang “Enter” di papan kekunci bagi menutup tetingkap program
    c) Untuk Windows Vista:
    – Klik butang “Start”
    – Klik “All Programs”
    – Klik “Accessories”
    – Klik kanan pada “Command Prompt”
    – Pilih “Run As Administrator”
    – Taipkan “ipconfig /flushdns”, dan tekan “Enter”
    – Sila pastikan perkataan yang terpapar di skrin adalah “Successfully flushed the DNS Resolver cache”
    – Taip “exit” dan tekan butang “Enter’ di papan kekunci bagi menutup tetingkap program
  4. Menghapuskan ruangan “Cache” (“Temporary Files”, “Delete Cookies” dan “Delete Files”) bawah “Internet Options”.
  5. Sila ubah konfigurasi pelayar (“browser”) kepada “Default”.
    – Klik “Tools”
    – Pilih “Internet Options”
    – Klik “Advanced”
    – Klik “Restore Defaults”
  6. Sila jangan gunakan fungsi “firewall” buat sementara waktu.
  7. Menghapuskan “SSL Certificates”.
    – Klik “Tools”
    – Pilih “Internet Options”
    – Klik “Content” tab
    – Klik “Clear SSL State”
  8. Melaksanakan imbasan Windows.
  9. Sila jangan gunakan fungsi Anti-Virus.
  10. Sila jangan gunakan aplikasi P2P.
  11. Membuat dialer dan mengkonfigurasi DNS. (Preferred DNS Server: 202.188.0.133/Alternate DNS Server: 202.188.1.5).
  12. Matikan bekalan kuasa modem dan tunggu sehingga 5-10 minit sebelum menghidupkannya semula.
  13. 13) Matikan bekalan komputer.
  14. 14) Bacaan ujian “Bandwidth” melalui ‘Bandwidth Test Page’ kami di
    http://202.188.95.52:8080/speedometer/ . Bagaimanapun, sekiranya keputusan ujian bandwidth dibawah 70% daripada kelajuan maksimum, sila sertakan keputusan ujian tersebut dalam kilobits (kbits).

Last sekali dia bagi tau aku, kalau tak jadi jugak, bolehlah menghubungi Unit Teknikal diorang di talian 100 dan pilih “Perkhidmatan Internet” sekiranya memerlukan bantuan bagi langkah-langkah di atas.

Jadi korang semua kalau ada masalah, try dulu buat benda-benda kat atas ni. Pastu kalau tak jadi, report kat diorang, email ker, call ker, dan bagi tau semua benda-benda kat atas ni.

Yang penting, jangan biarkan diorang suruh kita buat apa-apa yang kat atas tu. Suruh diorang datang terus ke rumah korang dan buat pemeriksaan ke atas talian internet korang.

Kalau tak dapat jugak, pesanan aku, carilah pengganti Streamyx. Ikutlah nak pakai Celcom Broadband ker, Maxis Broadband ker, Jaring ker, janji puas hati.

Wallahu a’lam.

BlogRush (BR) – Give it a try!

I just found this interesting tool to generate massive traffic to my blog. I’m still not sure how effective is it, but it really seems to be very nice and working great! 😛

BR is now running under it’s BETA version, where they just accept English language blogs. I don’t know whether they accept my application or not, since my blog contains malay language a lot more than English. I hope they don’t bother too much about this. 😛

So, why wait? Give it a try! Click here.

Happy blogging!