Persediaan Puasa Bagi Ibu Hamil Dan Menyusu

Alhamdulillah…  Insya-Allah pada tahun 2014 ini merupakan tahun ke-6 saya dapat berpuasa penuh.

Mengimbas kembali pengalaman saya berpuasa tahun sebelum ini:

  1. 2009 – Mengandungkan anakanda pertama (Ain Nasuha)
  2. 2010 – Menyusukan anakanda pertama (Ain Nasuha)
  3. 2011 – Mengandungkan anakanda kedua (Amna Solehah)
  4. 2012 – Menyusukan anakanda kedua (Amna Solehah)
  5. 2013 – Mengandungkan anakanda ketiga (Atiqah)
  6. 2014 – Menyusu anakanda ketiga (Atiqah)

Continue reading Persediaan Puasa Bagi Ibu Hamil Dan Menyusu

Susu Maintain dan Meriah Walaupun Sedang Berpuasa

Ramadhan bakal tiba tidak lama lagi, pastinya ramai ibu-ibu yang bimbang susu akan merundum ketika berpuasa. Ramai ibu yang mula ‘bekerja kuat’ untuk mengumpul stok Express Breast Milk (EBM) mulai sekarang.

Ada juga di atara ibu-ibu yang sedang mencari milk booster pelbagai jenama untuk memastikan susu maintain. Berikut saya kongsikan bagaimana saya memperolehi susu maintain dan meriah walaupun sedang berpuasa. Continue reading Susu Maintain dan Meriah Walaupun Sedang Berpuasa

Performance Drink Beri Tenaga, Hilangkan Dahaga

Panas sangatlah sekarang ni.  Kalau keluar dari rumah, mesti rasa letih dan sakit kepala sebab terlampau panas. Mak kat kampung pun cakap perkara yang sama juga. Panas sangat cuaca, tubuh jadi letih dan tak bermaya.

Atiqah menikmati cuaca panas di tepi padang.

Warga emas dan kanak-kanak la paling kasihan kerana antibodi mereka tidak cukup kuat untuk menghadapi cuaca panas ini. Saya pun dah 2 hari rasa tak sedap badan ditambah dengan sakit kepala. Sampai tak larat nak buat kerja rumah dan uruskan anak-anak. Continue reading Performance Drink Beri Tenaga, Hilangkan Dahaga

Elak Mengantuk Ketika Memandu Dengan Cinch® Energy Tea Mix!

Esok nak travel tapi malam ni tak dapat tidur awal sebab nak siapkan kerja-kerja rumah. Boleh ker nak elak mengantuk ketika memandu nanti ni?

Banyak lagi yang belum setel – cuci baju, kemas dapur, lipat baju, mop lantai, dan sebagainya. Atau terpaksa berjaga sampai lewat malam untuk siapkan kerja-kerja pejabat atau study sampai lewat malam bagi mereka yang bergelar pelajar. Continue reading Elak Mengantuk Ketika Memandu Dengan Cinch® Energy Tea Mix!

Cuaca Panas! Tak Lalu Nak Minum Air Kosong!

Panas sungguh cuaca sekarang. Kalau pergi mengajar (di masjid tiada air-cond) sampai merencik-rencik peluh. Dalam keadaan cuaca panas macam ni kena pakai baju jenis cotton baru serap peluh. Kerja macam saya ni, sebelum memulakan kelas pengajaran kena minum air dahulu. Kalau tak minum air, pasti mengalami kering tekak yang teruk. 🙂

Nasib baik masjid kristal ada air-cond.
Nasib baik masjid kristal ada air-cond.

Lepas habis kelas pun kena minum air lagi. Tetapi sejak musim panas yang berlarutan ni, saya jadi tak lalu nak minum air kosong. Tak habis bekal air botol saya 2 liter yang saya bawa setiap hari. Tekak rasa nak minum air sejuk peti jer (saya tak minum ais). Continue reading Cuaca Panas! Tak Lalu Nak Minum Air Kosong!