RELAKTASI – Penyambungan Semula Penyusuan, Boleh Ker?

Relaktasi: Penyambungan Semula Penyusuan
Relaktasi: Penyambungan Semula Penyusuan

Seringkali saya diajukan soalan sebegini:

“baby saya dah 2 bulan stop menyusu. Tapi lepas baby saya minum susu formula, dia selalu jer tak sihat. Jadi, saya bercadang nak menyusu semula bayi saya. Boleh ke? susu macam dah tak berapa keluar jer ni :(“

Secara ringkasnya, insya-Allah boleh. Mari kita lihat kupasannya. Continue reading RELAKTASI – Penyambungan Semula Penyusuan, Boleh Ker?

Diberi betis nak peha!

Terdapat segelintir pengomen blog-blog agama (seperti Abu Saif dan UZAR) diibaratkan seperti “diberi betis nak peha”, yang menyebabkan komen mereka tidak dilayan.

Soleh.Net juga tidak terkecuali dalam menghadapi masalah ini. Apabila berlaku proses perkongsian ilmu, ada saja yang seolah-olah mahu menguji kehandalan si pekongsi ilmu.

Diberi betis nak peha!
Bersyukurlah, jangan jadi ibarat diberi betis nak peha - Gambar sekadar hiasan.

Continue reading Diberi betis nak peha!

Tips murah rezeki dan dijauhkan kesulitan

Pernahkah anda terasa suatu hari yang malang? Pernahkah anda mengalami kesulitan yang tidak berkesudahan?

Adakah anda rasa gaji anda tidak pernah mencukupi? Adakah anda rasa perniagaan anda tidak membuat keuntungan? Adakah anda letih berusaha tetapi tidak pernah berhasil?

Sekiranya anda pernah mengalami salah satu situasi di atas, kisah berikut mungkin sesuai untuk dijadikan tips supaya dimurahkan rezeki dan dijauhkan kesulitan oleh Allah s.w.t. Continue reading Tips murah rezeki dan dijauhkan kesulitan

10 sifat peribadi yang mesti dipupuk

Sifat peribadi yang luhur merupakan aset penting dan berharga dalam kehidupan seseorang. Ia menjamin kehidupan yang indah dan bahagia tidak kira lelaki mahupun wanita.

Tidak semua di kalangan kita memiliki sifat mulia yang luhur ini sejak azali.

Sebab itu ia harus dipupuk supaya sebati di dalam diri kita dalam menjalani kehidupan seharian.

Hayati 10 sifat peribadi luhur di bawah, tanamkan ke dalam hati sanubari, lalui kehidupan yang lebih bahagia…

  1. Tulus
  2. Rendah diri
  3. Setia
  4. Berfikiran positif
  5. Perwatakan ceria
  6. Bertanggungjawab
  7. Percaya kepada diri sendiri
  8. Pemaaf
  9. Mudah berkira
  10. Empati Continue reading 10 sifat peribadi yang mesti dipupuk

Tips menghadiri temuduga kerja

Gambar hiasan

Menghadiri temuduga kerja adalah perkara biasa bagi kalangan graduan lepasan ijazah, diploma, lepasan SPM, mahupun golongan yang sudah pun bekerja.

Jika diketepikan soal politik, kabel, dan talian hayat, apakah faktor utama kepada kejayaan sesebuah temuduga? Continue reading Tips menghadiri temuduga kerja