9 Siti Yang Patut Dicontohi

 1. Siti Khadijah
  Beliau merupakan isteri Rasulullah s.a.w yang setia dan menyokong Rasulullah walaupun ditentang hebat oleh orang-orang kafir dan musyrik, menghantarkan makanan kepada Baginda ketika Baginda beribadat di Gua Hira’.
 2. Siti Fatimah
  Anak Rasulullah yg tinggi budi pekertinya. Sangat kasih dan setia kpd suaminya Ali karamallahu wajhah walaupun Ali miskin. Tidur berkongsikan 1 bantal dan kdg2 berbantalkan lengan Ali.
 3. Siti A’ishah
  Beliau isteri Rasulullah yg paling romantik. Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dgn Rasulullah. Di mana Nabi s.a.w minum di situ beliau akan minum menggunakan bekas yg sama.
 4. Siti Hajar
  Isteri Nabi Ibrahim yg patuh kpd suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan. Berjuang mencari air utk anaknya Nabi Ismail (Pengorbanan seorg ibu mithali).
 5. Siti Mariam
  Wanita suci yg mmg pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yg tinggi sehingga rahimnya dipilih oh Allah s.w.t utk mengandungkan Nabi Isa.
 6. Siti Asiah
  Isteri Firaun yg tinggi imannya dan tidak gentar dgn ujian yg dihadapinya drpd Firaun Laknatullah.
 7. Siti Aminah
  Wanita mulia yg menjadi ibu kandung Rasullullah. Mendidik baginda menjadi insan mulia.
 8. Siti Muti’ah
  Isteri yg patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kpd suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat utk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati, berhias dgn cantik utk tatapan suaminya sahaja.
 9. Siti Zubaidah
  Wanita kaya dermawan yg menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya utk membina terusan utk kegunaan org ramai hanya niat kerana Allah s.w.t.

* 9 Siti ini adalah petikan daripada kata-kata Ustazah Siti Norbahiah Mahmud dalam rancangan Halaqah TV9 malam tadi bertajuk ‘Siti Impian’. Adakah kita tergolong antara Siti-Siti ini? Tepuk dada tanya iman. Sama-sama kita tingkatkan ilmu kita untuk menjadi insan yang lebih baik di Bumi Allah ini, insyaAllah.

Perkataan ‘Siti’ bagaimanapun membawa maksud ‘makcik’ dalam bahasa arab.

Wallahu a’lam

Lihat menarik:

Komentar

comments

Published by

admin

Seorang bapa kepada 5 cahaya mata yang comel & manja. Pendiam tetapi penyayang. Gemar menulis perisian aplikasi web & sukakan sukan adrinalin. Connect with ImamKhalid on Facebook, Google+, Twitter and YouTube.

6 thoughts on “9 Siti Yang Patut Dicontohi”

 1. salam mesra…

  Penulis yg budiman,
  sy telah membaca penulisan saudara,
  menarik dan seronok membacanye..
  namun, sy ada pertanyaan ttg Status siti Khadijah,
  bukankah die tidak dikurniakan cahaya mata?

  salam,
  rindu

 2. Terima kasih atas maklumbalas anda. Saya telah betulkan post tersebut. Sekiranya ada mana2 kesilapan lain, sila maklumkan, agar kita semua memperoleh fakta yang tepat.

  Sekian, terima kasih.

 3. Assalamualaikum. Saya terjumpa blog saudara dan sangat banyak maklumat yang berguna. Izinkan saya mengambil beberapa artikel untuk dimuatkan dalam blog saya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.