Bagaimana Mendorong Khusyuk Dalam Sembahyang?

Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk mendapat khusyuk dalam sembahyang. Melakukan sujud tilawah juga merupakan salah satu di antaranya.

Untuk mendapatkan khusyuk dalam sembahyang, terutamanya hendaklah kita berdoa memohon restu kepada Allah ‘azza wajalla supaya Dia mengurniakan kepada kita khusyuk, taufik hidayah dan ‘inayahnya dalam mengerjakan ibadah sembahyang, di samping kita melaksanakan usaha-usaha dan langkah-langkah berikut:

 1. Sebelum masuk bertakbiratul ihram, terlebih dahulu kita mestilah mempunyai kesedaran, bahawa kita bersembahyang, kita mengadap dan menyembah Allah yang Maha Besar.
 2. Kosongkan hati dari mengingati urusan-urusan dunia. Ingat bahawa urusan-urusan itu tidak dapat dilakukan sama sekali masa kita sembahyang. Oleh itu, tunggulah selepas selesai sembahyang nanti. Tiada guna difikirkan masa sembahyang, hanya akan merosakkan sembahyang kita.
 3. Hati hendaklah sentiasa mengingati. Hendaklah berusaha dengan bersungguh-sungguh hingga sampai ke maqam Ihsan.

  Maqam Ihsan bermaksud beribadat kepada Allah seolah-olah anda melihat-Nya. Walaupun pada hakikatnya anda tidak dapat melihat-Nya (dengan mata kasar), sesungguhnya Allah melihat anda.

 4. Tanamkan rasa cinta kasih yang mendalam tanpa berbelah bahagi terhadap Allah. Perasaan ini tidak akan timbul kecuali kita kenal Allah. Bak kata pepatah, tak kenal maka tak cinta.
 5. Menaruh perasaan takzim (agung, besar, tinggi, suci) kepada Allah yang sedang kita hadap dan sembah.
 6. Menaruh perasaan al-haibatu wal khauf (gerun, takut, bimbang) kiranya sembahyang kita tidak diterima Allah, bahkan dimurkai-Nya. Allah berfirma di dalam surah Faatir ayat ke-28 yang bermaksud:

  Sesungguhnya yang takut kepada Allah daripada segala hamba-Nya ialah para ulama.

 7. Menaruh sepenuh harapan supaya Allah terima sembahyang kita. Ulangkan selalu dalam hati kita sebelum bertakbiratul ihram dengan ucapa para sufi yang bermaksud:

  Tuhanku! Engkaulah jua maksud tujuanku, dan keredhaan-Mu jua tuntutanku.

 8. Berasa malu kepada Allah, takut cacat cela, ada kekurangan, kelalaian yang berlaku dalam sembahyang samada dari segi bacaan, penghayatan pengertian bacaan, perlakuan perbuatan dan kekhusyukan hati terhadap Allah yang sedang kita sembah.
 9. Memahami dan mengerti bacaan dalam sembahyang, sekurang-kurangnya tahu maksud-maksud dan tujuan-tujuannya.
 10. Menghindarkan situasi-situasi dan keadaan-keadaan yang mengganggu serta memalingkan hati dari khusyuk seperti kebisingan, kerunsingan hati, keliaran pandangan mata, lintasan-lintasan hati, keletihan tubuh badan dan lain-lain lagi.
 11. Mendengar cerita orang-orang yang khusyuk dalam sembahyang seperti sahabat nabi.

Wallahu a’lam

Lihat menarik:

Komentar

comments

Published by

admin

Seorang bapa kepada 5 cahaya mata yang comel & manja. Pendiam tetapi penyayang. Gemar menulis perisian aplikasi web & sukakan sukan adrinalin. Connect with ImamKhalid on Facebook, Google+, Twitter and YouTube.

6 thoughts on “Bagaimana Mendorong Khusyuk Dalam Sembahyang?”

 1. Saudara,lalai dalam solat adalah salah satu daripada penyakit hati.Dalam diri hamba Allah ada raja, jika sakit rajanya, maka sakitlah seluruh dirinya. Jadi untuk mengkhusyukkan solat, kita mistilah mengubat hati kita terlebih dahulu.Tiap-tiap penyakit itu pasti ada ubatnya. Rasulullah SAW telah bersabda bermaksud “tiap-tiap penyakit itu ada ubatnya dan ubat bagi penyakit hati ialah zikrullah.”
  -Persoalannya ialah zikir yang mana satu samada zikir darajat @ hasanah,berapa banyak yang wajib diamalkan & bila masanya?
  -Ilmu yang Rasulullah SAW hanya 4 sahaja iaitu syariat, tariqat, hakikat & makrifat. Sabdanya bermaksud “syariat itu beberapa perkataanku, tariqat beberapa amalanku dan hakikat halku & makrifat itu kepala hartaku.”
  Itulah pandangan & pengalaman ana yang jahil, dhaif, fakir yang hina.

 2. Akiubat tekanan hidup yang amat sangat dan rasa seperti tidak
  tertanggung lagi hingga mengerjakan solat pun terganggu. zikir telah dilakukan pelbagai. solat memang banyak tetapoi tak pasti kualitinya tetapi sudah ikut kaedah yang didengar dari kuliah dan
  sumber bacaan. tekanan saya kerana setiap masa pagi, petang dan malam terpaksa fikir nak bayar hutang yang hampir sejuta. semua rezeki yang diperolehi digunakan untuk bayar hutang hingga hampir-hampir nyawa keluarga terancam. Memang terlalu berat. kerana sumber pendapatan digunakan untuk bayar hutang, maka perbelanjaan keluarga dan pengajian anak-anak bermasalah. Makan roti dan magi adalah perkara biasa. sewa rumah pun selalu tertunda dan kerap berpindah randah. Hidup malam hanya bersolat dan berzikir dan berdoa. Soal khusyuk solat atau masalah kaedah berdoa saya tak pasti…allahhuaklam…Tapi entahlah…tekanan hidup semakin berat..
  boleh ustaz atau sesiapa yang boleh membantu…subhanallah

  1. Saya cuba jawab dari sudut duniawi. Dengan menganggap tuan telah pun membuat solat hajat khusus dsb, mulakan mencari pendapatan sampingan, tapi jangan terjebak dengan penipuan.

   Aktiviti pemasaran adalah yang paling senang nak buat duit. Tuan tak perlu apa2 produk sendiri, kedai sendiri, dsb, cuma memerlukan sedikit usaha mendapatkan pembeli bagi produk orang lain.

   Ingatlah, usaha yang istiqamah sahaja yang akan membuahkan hasil. Jangan buat kerja separuh jalan, jangan berasa kaya bila usaha membuahkan hasil, dan jangan mudah lupa diri. Insya-Allah berjaya membayar hutang.

   Boleh saya tahu, macam mana hutang boleh sampai hampir satu juta? Tuan main apa? Bisnes apa?

 3. saya lalai dlm bab solat ni,kadang2 rasa ragu2,kadang rasa mcm solat yg sy solat 2 tak sah..macam mana ni?bagaimana kalau tertnggl solat?apa yg harus sy buat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.