Tatacara Makan dan Minum

Makan buah sebelum breakfast, lunch & dinner ikut Sunnah & dapat pahala & also boleh rujuk pada pakar pemakanan, vitamin C dari buah-buahan yang dimakan selepas breakfast, lunch & dinner yang akan diperolehi adalah approaching 0%.

Jangan minum air semasa sedang makan (breakfast, lunch & dinner). Minum air selepas 15-30 minit selesai makan. Untuk minum, bagi teguk yang pertama sahaja, biarkan air dalam mulut about 10 seconds then baru telan.

Teguk kedua & seterusnya boleh minum terus sebab air liur ada enzyme yang boleh membunuh kuman dalam pankreas, perut, & so on yang akan dibawa oleh air tegukan pertama.

Seelok-eloknya makan malam sebelum maghrib ikut sunnah (Rasullullah s.a.w. makan sebelum maghrib kecuali bulan Ramadhan), sebab, bagi yang tengah study (or anak-anak), otak akan berfungsi excellently (senang absorb ilmu) around 2 hours selepas makan.

So, kalau makan at 8:30pm, around 10:30pm baru start study and most probably hanya boleh bertahan hingga jam 12 tegah malam saja.

Jadi, tak banyak yang boleh dipelajari berbanding kalau makan pukul 6:30 (orang Cina take dinner around this hour). Juga, kita tak tidur dalam kekenyangan (yang mana boleh menghindar dari membuat sembahyang malam).

Tambahan:
Sebelum tidur, maafkan semua orang tak kira siapa. Insya-Allah, Allah lipat gandakan rezeki.

Sebelum tidur, berdoa, depends on apa yang kita hendak sepanjang tidur, otak akan generatekan all of our wish & Insya-Allah, kita akan work towards it (ada semangat) di keesokan harinya.

Wallahu a’lam

Lihat menarik:

Komentar

comments

Published by

admin

Seorang bapa kepada 5 cahaya mata yang comel & manja. Pendiam tetapi penyayang. Gemar menulis perisian aplikasi web & sukakan sukan adrinalin. Connect with ImamKhalid on Facebook, Google+, Twitter and YouTube.

One thought on “Tatacara Makan dan Minum”

  1. sepasang ank lelaki dan perempuan sangat hiper aktif dan susah mendengar kata apakah nasihat atau cara mengatasi masalah ini
    trima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.