Cara Remove Virus Jamban

Express Link: Download JambanMu.com Remover – KillFlash1.0.exe

Kini ada pulak virus baru bernama “JambanMu.com”, oleh “trojan.win32.vb.ayo”, yang juga dikenali sebagai “flash.10.exe”. Nama lain baginya ialah “W/2.Virus.Jamban.Busuk.BlaBla”.

Virus ini akan menyebabkan PC anda menjadi sangat lembab di mana sebagai contoh, untuk membuka Notepad, anda akan mengambil masa selama lebih kurang 20 saat!

Buat masa sekarang ni, anti-virus AVG, Zone Alarm, Symantec dan Kaspersky 2007 masih lagi belum dapat ‘clean’kan virus ni. Zone Alarm dan AVG hanya dapat quarantine sahaja. Awas!


City Link: Download JambanMu.com Remover – KillFlash1.0.exe

Tanda-tanda PC Anda Dijangkiti Virus Ini
PC anda akan jadi ‘slow’ – di mana virus ni bertindak memasukkan data yang dicipta sendiri oleh virus ini ke dalam registry PC kita. Virus ini dibina dengan menggunakan perisian VB Basic v5. Ia mungkin dicipta oleh orang kita (Malaysia), berdasarkan nama virus ini.

Sekiranya dijangkiti, virus ini akan melakukan perkara-perkara berikut:

  1. Disable Task Manager.
  2. Disable Folder Option.
  3. Disable Regedit.
  4. Disable “cmd”.
  5. JambanMu.com ‘run’ setiap kali anda ‘start’ PC.
  6. File dan Folder baru akan di-‘create’ oleh virus ni seperti flash.10.exe, msconfig.com, cmd.com, jambanmu.com, ping.com, regedit.com, aweks.pikz, msn.msn dan banyak lagi.
  7. Disable “Search”.
  8. Slowkan PC.
  9. Slowkan talian internet.
  10. Merosakkan EXPLORER.EXE.
  11. Slowkan masa nak off PC.

Jadi, bagi sesiapa yang terjumpa dengan virus ini dan menghadapi masalah yang sama, sila muat turun KillFlash1.0.exe dan ‘run’kan terus di PC yang dijangkiri virus tersebut.

Jangan risau, program ini telah di-‘test’ oleh kawan saya, dan ia menjadi 100%.

Selamat mencuba! 😀

Komentar

comments

Published by

ImamKhalid

Seorang bapa kepada 5 cahaya mata yang comel & manja. Pendiam tetapi penyayang. Gemar menulis perisian aplikasi web & sukakan sukan adrinalin. Connect with ImamKhalid on Facebook, Google+, Twitter and YouTube.

61 thoughts on “Cara Remove Virus Jamban”

  1. Ntahlah saya pun tak pasti dari mana datangnya virus ni. Tapi kalo ikut pengalaman saya, saya rasa virus ni datang dari internet connection, surfing benda2 pelik ker… Sebab kalau dari thumbdrive, memang dah lama dah PC kat opis ni kena… Wallahu a’lam.

  2. Menarik virus ni. Wat slow pc mmg kaww punya. Mmbr aku ram 1gb ddr2 pun leh slow. Tp, thank u ya bg remover ni. Nasib baik ada klu x abis assignment aku 😉

  3. most dr thumbdrive, aku kat office abis semua kena pasal tu aku check sesatu thumbdrive, disablekan autorun bg pc yg blom dijangkiti, open thumbdrive dr file explorer, never double click thumbdrive…. important msg, skali korang 2le click thumbdrive otomatic nt virus korang dia override… pc yg dah dijangkiti otomatik akan menjangkiti thumbdrive lain….

  4. Komen yang bernas, encik mudan.

    Masalahnya mudan, virus skang ni dah bukan stakat takleh double-click, single-click pun tak boleh.

    Pastu kalau kita dah manually clean, pastu kita klik back button pun dia boleh re-activate the virus.

    Memang kena masuk safe mode dulu baru boleh buang.

    Tu pun lepas clean pakai killflash.exe atau pun mana2 cleaner – macam brontox-washer ker, command kot Run ker…

  5. boleh jugak try ni.. copy text dibawah mula dari “echo” dan paste dalam notepad. save sebagai “jambankill.bat” dan double click file nih. enjoy!!

    Echo This will remove and recover back your windows from flash 10 virus.
    taskkill /f /im flash.10.exe /t
    @reg delete hkcu\software\microsoft\windows\currentversion\policies\system /v disableregistrytools /f
    @reg delete HKLM\Software\Classes\.empty /f
    @reg delete HKLM\Software\Classes\.fold /f
    @reg delete HKLM\Software\Classes\.ie /f
    @reg delete HKLM\Software\Classes\.lagu /f
    @reg delete HKLM\Software\Classes\.msn /f
    @reg delete HKLM\Software\Classes\.pikz /f
    @reg delete HKLM\Software\Classes\.texz /f
    @reg delete HKLM\Software\Classes\.vidz /f
    @reg add HKLM\Software\Classes\comfile\DefaultIcon /ve /t REG_SZ /d %systemroot%\System32\shell32.dll,2 /f
    @reg add HKLM\Software\Classes\.vbs /ve /t REG_SZ /d vbsfile /f
    @reg delete HKLM\Software\Microsoft\JambanMuV2 /f
    @reg delete HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer /v NoFolderOptions /f
    @reg add “HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon” /v Shell /t REG_SZ /d Explorer.exe /f
    @reg add HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced /v Hidden /t REG_DWORD /d 00000001 /f
    @reg add HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced /v ShowSuperHidden /t REG_DWORD /d 00000001 /f
    @reg delete HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer /v NoFind /f
    @reg delete HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer /v NoFolderOptions /f
    @reg delete HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run /v “Windows MSN” /f
    @reg add “HKCU\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows” /v load /t REG_SZ /d “” /f
    @reg delete HKCU\Software\Policies\Microsoft\Windows\System /v DisableCMD /f
    @attrib -s -h -r C:\DOCUME~1\ALLUSE~1\STARTM~1\Programs\Startup\(Empty).empty
    @del C:\DOCUME~1\ALLUSE~1\STARTM~1\Programs\Startup\(Empty).empty
    @attrib -s -h -r c:\windows\system32\cmd.com
    @attrib -s -h -r c:\windows\system32\dxdiag.com
    @attrib -s -h -r c:\windows\system32\Flash.10.exe
    @attrib -s -h -r c:\windows\system32\JambanMu.com
    @attrib -s -h -r c:\windows\system32\msconfig.com
    @attrib -s -h -r c:\windows\system32\ping.com
    @attrib -s -h -r c:\windows\system32\regedit.com
    @del c:\windows\system32\cmd.com
    @del c:\windows\system32\dxdiag.com
    @del c:\windows\system32\Flash.10.exe
    @del c:\windows\system32\JambanMu.com
    @del c:\windows\system32\msconfig.com
    @del c:\windows\system32\ping.com
    @del c:\windows\system32\regedit.com
    @attrib -s -h -r c:\progra~1\common~1\micros~1\macromedia.10.exe
    @del c:\progra~1\common~1\micros~1\macromedia.10.exe
    @attrib -s -h -r c:\progra~1\common~1\micros~1\dao\MSN.msn
    @del c:\progra~1\common~1\micros~1\dao\MSN.msn
    @attrib -s -h -r “c:\docume~1\User\mydocu~1\My Secret.fold”
    @attrib -s -h -r “c:\docume~1\User\mydocu~1\mymusi~1\New Song.lagu”
    @attrib -s -h -r “c:\docume~1\User\mydocu~1\mymusi~1\New Video.vidz”
    @attrib -s -h -r c:\docume~1\User\mydocu~1\mypict~1\aweks.pikz
    @attrib -s -h -r c:\docume~1\User\mydocu~1\mypict~1\seram.pikz
    @del “c:\docume~1\User\mydocu~1\My Secret.fold”
    @del “c:\docume~1\User\mydocu~1\mymusi~1\New Song.lagu”
    @del “c:\docume~1\User\mydocu~1\mymusi~1\New Video.vidz”
    @del c:\docume~1\User\mydocu~1\mypict~1\aweks.pikz
    @del c:\docume~1\User\mydocu~1\mypict~1\seram.pikz

  6. my lap top pun dah dijangkiti virus ni, i rasa ia berpunca dari thumbdrive i yg infected by pc kat faculty, then ia dah merebak ke MP3 dan juga HandPhone sbb buat connection ke lap top n transfer file.

    kaedah kat atas ni bole guna kat PC je ke? camne nak remove ia yg dh serang HP n MP3 i?

    lg satu nak tanya, adakah ia perlu guna internet connection untuk remove virus ni?

  7. terima kasih krn bg cara nak remove virus jamban ni,stkt ni laptop sy blum prnh kena virus ni tp sy pernah tgk kesan oleh virus ni di comp lab di universiti sy.sy agak terkejut bila dgr dr kwn sy tentang kesan virus ni tp lepas tgk sndr mmg berbahaya kn PC seseorang…

    thanks again….

  8. Assalamualaikum brother.

    thx for to your info, i’ve finally cure my infected pc.
    thank you very much.
    Jazakallah Khair

    from your brother in faith at Aceh

  9. buat abang syawal,..thanks alot coz soft my problem…..kalau menebang sipohon jati
    papan dijawa dibelah belah
    kalaulah hidup tidak berbudi
    umpama pohon tidak berbuah.

  10. Aku tak pasti tentang virus haha ni. Tak pernah dengar lagi setakat ni.

    Namun apa yang harus kita sedar, semua virus ada penawarnya. Yang penting kita kena tahu nama virus tersebut dan cari jalan penyelesaiannya dari Encik Google.

    Biasanya setakat ni takde lagi yang tak dapat. 🙂

  11. Terima kasih. Saya telah mencuba kaedah saranan saudara membunuh virus JambanMu.com dengan Killflash.exe. Berjaya menghapuskan virus tersebut.

    ImamKhalid: Sama-sama! Tahniah atas kejayaan tersebut! 😛

  12. SALAM…
    NI SATU LAGI… KENAPA VIRUS Trojan-PSW.Win32.OnlineGames.vpc
    xdapat nk delete/remove
    saya dah guna kaspersky 7.0 n update every moment…

    ImamKhalid: Alamak, yang ni aku pun kurang pasti lah. Cuba ko tanya pakcik Google. Maaf yer encik… 🙁

  13. kalau kena brontok leh guna cara jambanmu ker?

    miskulhawarie’s last blog post..By: miskulhawarie

    ImamKhalid: Aku sendiri pun dah 3, 4 kali try guna cara ni untuk remove virus lain, termasuk brontok. Try lah. Sebab kalau tak jadi pun, ia tak memudaratkan, atau meninggalkan kesan sampingan. 😉

  14. salam,,herm,,saye pon lebih kurang same komen ngn yg atas2 ni,,ade informasi..maybe ade kat web lain ade,,tapi tuhan dah tunjuk kat web ni,,thanks..:)

    ImamKhalid: Sama² 🙂

  15. alhamdulillah..ana baru sahaja menggunakan care yg gune notepad tu.syukran hehe

    ImamKhalid: ‘Affuan! 😛

  16. note book ak kene virus Trojan-PSW.Win32.OnlineGames.aagr
    camne nak remove??sape tau??

    ImamKhalid: Haa, sape² tau? Tolong kongsi bersama, k? Aku sendiri pun belum jumpa lagi.

    Sekarang ni tengah cari cara nak remove RECYCLER/info.exe. Ada sape² yang tau?

  17. a’kum imam khalid, nama aku pun khalid gak

    aku nak sharing sesuatu berkenaan dengan virus ni, aku sarankan kepada kengkawan semua. guna kaspersky internet security 7.0. beli kat lowyat yang ada lesennya. boleh guna selama setahun. berbaloi. mmg protect habis. Trojan-PSW.Win32.OnlineGames Insya Allah boleh remove. harga dalam RM70. bitdefender internet security 2008 pun sama hebat pada harga RM49. dahn aku nak tanya flashkill tu boleh apply pada vista jugak ker?

    ImamKhalid: Nama aku Imam, bapak aku yang Khalid tu…

    Bro, RM70 tu bagi student atau sesiapa yang belum bekerja, mahal tau. Bagi yang dah bekerja tu ok laa…

    BTW, nak tanya, Kaspersky tu boleh remove RECYCLER/info.exe tak?

    Pasal Flashkill.exe tu, aku tak pasti lah boleh guna ker tak pada vista…

    Thanks a lot, bro Khalid! 🙂

  18. salam..nk tanya sikit kenapa lepas sy download ja jambanmu ni lepas dia suruh sy restart bila nk log in dia suruh tekan CTRL ALT DELETE..lepas sy download bnda ni smpai sekarang tiap2 kali kena tekan u dulu..adakah bnda ni normal..xpn ada cara x untk buang bnda tu bg normal blik..lg satu bla download bnda tu sy tgk xdk apa2 icon n software dia pn..

    ImamKhalid: Saya pun tak sure kenapa jadi macam tu. Sepatutnya tak berlaku macam tu, kecuali ko guna Windows Server. Kalau guna XP, maybe ko ada setting yang lari kot. Try lah cari dalam User Control Panel ker, dalam registry ker… Nak senang lagi, cuba tanya pakcik Google. 🙂

  19. saya pun dah try…mmg menjadi…ingat dah kena beli laptop baru tadi. terima kasih yg tidak terhingga!

    ImamKhalid: Sama-sama! 😛

  20. salam…blh bantu x?camner nak delatekan virus?

    ImamKhalid: Lain virus, lain caranya. Jika mahukan bantuan, sila berikan maklumat terperinci virus yang ingin di-delete itu. Sekiranya tidak tahu, berikan simptom yang terjadi ke atas PC anda. Insya-Allah kawan2 kita kat sini dapat bantu.

    P/s: Kalau virus yang lama2 tu biasanya pakai anti-virus mana2 pun boleh… 🙂

  21. Ari tu sy ada d/load remover utk virus jambanmu ni.. tp lupa alamatnya.. tapi sgt2 berkesan. H/ever bg sapa yg berminat boleh email sy mus6880@gmail.com. Sy akan sendkan bila ada masa nnt. The remover is free.

    ImamKhalid: Kan dah ada download link kat atas tu. Download jer dari situ. Sama jer. 🙂

  22. salam,pertama sekali tme ksih sebab dgn adenye web ni, sy x la boring sgt dk kt hostel ni sorang2.Sy nk tnya la,ape mknanya simpan dlm notepad 2?simpn kt dlam document ke?-sori la x thu ape ke bndanya notepad 2.

    ImamKhalid: Simpan dalam notepad tu macam ni. Mula2 klik kat Start menu, pilih All Programs, Accessories, pilih Notepad.

    Pastu copy teks tersebut dan paste ke dalam Notepad tadi, dan klik menu File, Save. Selamat mencuba! 🙂

  23. salam..

    ain dah cuba kill flash tu.. tapi xleh la… nape eh? sebab ainnye vista ke? dahh cuba macam2 cara… sampai la ni… masih x leh…

    kalau kengkawan yg tahu leh la share sama ye…
    buntu dah ni!

    ImamKhalid: Salah satu cara, cuba guna Kaspersky. Saudari juga boleh tanya Encik SK, sebab aku tak biasa sangat dengan vista nih.

    Ni aku dah cuba forwardkan soalan ni kepada dia. So kita tunggu jawapan darinya nanti, ok..

  24. cm ane ea nak buang virus faizal niy??
    bingunk la..
    spe2 leh tolg x??
    virus ni mengganggu sy nak wat assignment la..
    melambtkan kerja saya..
    help me..!!!

  25. salam….nak mintak tolong pda sume leh?…my search folder still x kuar lg walaupun sy da guna jambankill.bat, yang pulih hanya background saya jer..and then ayat nie slalu kuar bila nak click properties sebelah kanan ” your system administrator disabled the Display Control Panel”…smpi kini virus alert ade jer kat mane2…plzzz help me….

    1. Try taip seperti berikut dalam Notepad, dan save as “folderoptions.reg”:

      Windows Registry Editor Version 5.00
      [HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer]
      "NoFolderOptions"=dword:0000000
      [HKEY_CURRENT_USERSoftwarePoliciesMicrosoftInternet ExplorerRestrictions]
      "NoBrowserOptions"=dword:00000000

      Lepas save, close Notepad tersebut dan double-click pada file folderoptions.reg yang baru di-save tadi.

      Run pertama akan enable-kan semula folder option yang telah di-disabled. Kalau run sekali lagi, dia akan disable-kan folder option yang telah di-enabled.

      Harap membantu. Selamat maju jaya! 🙂

  26. Salam…
    hmm..frankly aku bersyukur la jumpa blog nie coz very informative.. neway aku blom try pa2 pun lg yg d sarankan..
    ekceli pagi td my fren tny..

    “eh! ein, laptop ko ada virus ka? semalam aku ambil lagu dr laptop ko, then aku buka pendrive kat laptop aku ada AMOI.vbs & autorun file.. tu apa??virus ka??”

    then aku speechless..xtaw nak jawab apa coz aku ada nampak benda yg sama kat pendrive aku selepas pegi print asignment kat kdi jinki semalam.. so how bro?? sy butuh jwpn dr awk.. apa perlu aku buat??then nak tny dr. google 2 camne ek??

    anyway..tanx 1st..

    ImamKhalid: Cara paling senang, dapatkan anti-virus Kaspersky latest version.

    Kalau tak dapat, cuba download link yang saya bagi kat atas tu (KillFlash.exe).

    Kalau tak dapat jugak, cuba gunakan koding2 yang ditunjukkan dalam komen. Memang banyak membantu.

    Sekian, terima kasih dan selamat datang! 🙂

  27. sy der msalah tntng virus faizal.js..
    bagaimana tuk membuang nyer scre mnual…
    virus ni ade autorun.inf…
    jika kte pdm mcm base..
    bnde akan dtg blik..
    dan untuk mmbuka partion, sy trpkse mmgunakan explorer..
    bagimana jlan penyelesain nye..??????

  28. a’kum bro////sayer nak tanye ckt ms kote cek propts ader tls jugak la rigester jamban mu die die.tp sayer dah install kill flash.folder optian ade kembali.tapi setiap kali on komputer dia suruh tekan cntrl alt delete utk lebih scure ker aper ntah la….hrp dapat membantu….

  29. mas nii pc ku kena virus, tapi virusnya bentuk jpg, seperti palma, khayalan dll, gimana cara removnya padahal aku udah scen dengan avg pc media tapi tetap nggak bisa, mohon bantuannya

  30. salam… ape agaknye virus yang disablekan right click ni… aku nye laptop ni da xleh right click da… ble click je jd jam… so aku xley nak gne function yg ade kt right click tu cam nak refresh, nak tgok propertis, nak sent to… erm.. spe yang tahu camne nk delete virus ni…

  31. salam…

    thank dude..im very beginner plus ammature in this area..today i’ve done kill my virus and solve my pc prob with the info from this page..thank..and very2 thank you so much..hmmm anybody could tell me how to attach an image to blog(posting) so i could comment or post with an image inside..:)

    1. You’re welcome. 🙂

      To insert your avatar (image), just go to http://gravatar.com and sign up using an email address that you use here and you’ll always want to use to comment on others.

      Then, upload your desired image to your Gravatar account and come back here. You’ll see your avatar on your comment above.

  32. Slm,
    imam khalid tq banyak2 komputer sy dah kena virus jamban tu tp alhamdulillah dah hilang bila pakai KillFlash tu…bantuan anda sgt dihargai…..

  33. Macam mana nak hilangkan Ikhwan.exe
    Saya dah pening setiap kali saya kena pi “Run”>”regedit>”ctrl+F”>”delete mountpoints2″
    Lepas tu everytime “double-click” Local C ngan “External HDD” tak mau bukak, Task Manager pun kena disabled.
    Then saya kena pi modify pulak bagi enable Task Manager…
    Hopefully ImamKhalid boleh tolong saya.

    Terima Kasih

  34. bleh xtolong?
    laptop ni bengong sangat2..ade virus ikhwan.exe.camane nak remove?please..nak turn off laptop lame sgt..dan susah..

  35. Kepada kwn2 yg terkena virus cthnye virus2 biasa cam ikhwan.exe tu blh je buang secara manual dengan cari perician yg dapat mengesan startup dan proses yg sedap run dalam window kita.Tapi kena ati2 jgn sampai tersilap delete proses yg ptg utk window lak.

    Nak lagi mudah just bukak kita punya hardisk then pasangkan pada pc yg clean dan mempunyai antivirus yg telah update.Ini antara kaedah yg digunakan di kedai2 komputer dan cas yg dikenakan sehingga RM70 pun ada padahal bkn ssh sgt nak buang virus tu kalo kita tau caranye.Yg susah nak buang secara manual adalah jenis spyware sebab kebanyakannye telah mengaplikasikan penggunaan rootkit yg pada mulanye diperkenalkan oleh sykt Sony.Jadi nak elakkan spyware ialah jg disiplin masing2 dan jgn layari laman web yg bukan2.

    Tentang virus jambanmu plak jgnla kita salah tafsirkan virus ni sebagai punca pc kita menjadi lembap. Kita kena lihat dari apa yg virus ini cipta dan bagaimana ia run dalam window kita.Sebenarnye ia tidak melembapkan pc kita secara jelas.Yg pasti ramai pengguna kurang arif dalam usaha utk servis window msg2.window perlu sentiasa di ‘ service’ cthnye dengan menggunakan tuneup utilities bagi membuang spt junk file,cache,history list dan bermacam lagi.

  36. mcm mn nk buang virus worm yang tak dapat didelete oleh anti virus.virus tu dapat kuanrantin je.bila delete virus tu datang balik.

  37. nak buang jamban mu ni sebenar nya ada banyak cara, tp cara yang paling berkesan ialah buang jambanmu nie secara manual,

    pegi satart->run->regedit lepas tu registry editor akan muncul then type kanctrl dgn f secara serentak, pas tu akn keluar find then type kan JambanMu then enter, lepas mencari dari registry akn muncul lah jambanmu ni then u all delete aja lah then cari lg sampai searching finished….tp kalau regedit ko org kena disable administrator (jambanmu punya kerja nieh) korang blh donload killflash @ software yg paling berguna iaitu GVR@ GREEK VIRUS REMOVAL…….sekian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.