Ujian Hipnosis Ke Atas Nurin

Seluruh rakyat Malaysia meratapi pemergian adik Nurin Jazlin Jazimin, 8, dan mengutuk kekejaman yang dilakukan ke atas kanak-kanak comel yang tak berdosa itu.

Pencarian selama 30 hari berakhir pada hari Khamis apabila mayat kanak-kanak yang disumbatkan ke dalam beg sukan di Petaling Jaya Isnin lepas disahkan adalah Nurin melalui ujian DNA yang dilakukan ke atas kedua ibu bapanya.

Kurnia (seorang wartawan) ingin berkongsi pengalaman sepanjang berusaha mendapatkan bahan berita tentang kehilangan Nurin. Pada awalnya tugas mendapatkan berita follow up kehilangan Nurin, Kurnia arahkan kepada anak buah di Meja Crime, namun atas rasa simpati dan hati terasa dekat dengan kanak-kanak malang itu, Kurnia pun turun padang mendekati keluarga mangsa.

Pada suatu malam, (tak ingat tarikhnya bila) Kurnia menghubungi seorang kenalan yang kini menjadi rakan baik dari Sinfoni Minda akedemi iaitu saudara Fitri untuk sama-sama membantu mencari Nurin melalui kaedah Hipnosis. Satu keadah yang digunakan bagi mengesan adik Yin yang hilang pada Mac lepas.

Pada malam itu juga, Kurnia menghubungi bapa Nurin memaklumkan untuk membantu menggunakan kaedah itu dan atas persetujuan keluarga, malam keesokkannya Kurnia bersama dua orang rakan sekerja serta Fitri dan pakar Forensik Hipnosis Dr Sazali Ahmad datang ke rumah keluarga Nurin.

Pada waktu itu, Kurnia lupakan seketika tugas sebagai wartawan, sebaliknya menjadi saudara seIslam yang berniat untuk membantu.

4 orang termasuk ibu Nurin, Norasian Bistaman, serta sepupunya, rakan Nurin yang merupakan saksi yang nampak Nurin dibawa menaiki sebuah van putih serta seorang pelajar dari Sinfoni Minta melakukan remote viewing mengesan Nurin. Mungkin ramai yang tidak percaya tentang kaedah ini, tapi ianya telah dipraktikkan di Amerika Syarikat terutama dikalangan badan perisikan bagi mengesan suspek.

Pada malam itu, ketika melakukan kaedah itu ke atas ibu Nurin, beliau masuki ke alam separuh sedar dan menemui Nurin, yang dilihatnya berada di dalam sebuah bilik gelap, berbaring dalam keadaan merengkok. Pada ketika itu Dr Sazali mengarahkan ibu Nurin agar keluar dari tempat Nurin berada itu dan melihat ke sekitar kawasan bagai mengesan di mana kedudukan Nurin. Tapi hati seorang ibu apabila melihat anaknya sendirian dalam keadaan yang lemah sebegitu, dia takut untuk melepaskannya dari pandangan dan gagal mengesan lokasi kedudukan Nurin itu.

Ujian yang dilakukan ke atas sepupunya juga mendapatkan jawapan yang hampir sama, di mana beliau nampak Nurin terbaring dalam keadaan merengkok di dalam sebuah bilik gelap. Ketika itu dia hanya melihat Nurin sendirian. Ketika Dr Sazali mengarahkannya keluar dari tempat di mana Nurin berada itu bagi mengenalpasti lokasi ia disembunyikan, beliau hanya menyatakan ternampak satu jalan yang seperti biasa dia lihat, terdapat banyak pokok, ada bangunan tinggi yang sedang dalam pembinaan. Bagaimanapun dia gagal mengesan nama jalan yang dilaluinya ketika berada di alam bawah sedar itu.

Sementara itu ujian ketiga ke atas seorang pelajar Sinfoni Minda, agak jelas klunya, hampir sama dengan sepupu Nurin itu, menyatakan dia seolah-olah nampak ada jalan yang banyak pokok, ada premis kedai. Nurin yang dilihat ketika itu dijaga oleh dua lelaki – seorang berbadan tegas dan seorang lagi agak kurus yang diyakininya orang Malaysia. Katanya ketika itu yang dilihatnya tangan Nurin diikat, dan dia demam dan kesakitan. Berdasarkan maklumat itu, bersama polis usaha mengesan dijalankan di Jalan Klang Lama pada dua malam berikutnya – namun hanya menemui sebuah van berwarna putih yang akhirnya disahkan tiada kaitan dengan kes kehilangan Nurin.

Keadah remote viewing seterusnya turut dijalankan, namun pada hari-hari terakhir sebelum penemuan mayat Nurin itu, Dr Sazali mendapati tenaga Nurin untuk membolehkan interaksi minda dijalankan semakin lemah dan keadaan Nurin ketika itu tidak bermaya akibat kesakitan yang ditanggungnya.

Kurnia, yang turut sama menyaksikan keadah itu dijalankan sepanjang masa berdebar-debar dan tidak henti-henti berdoa agar Nurin dikuatkan semangat dan mampu bertahan menahan sakit yang ditanggungnya.

Namun Kuasa Tuhan juga yang menentukan segalanya. Pembunuhan kejam yang tidak disangka itu adalah penamat kepada pencarian Nurin yang setiasa dinantikan kepulangannya.

Sepanjang mendekati keluarga Nurin, air mata ibunya bagai kering menanti – dan akhirnya sekujur tubuh kaku yang pulang dan tidak akan kembali lagi.

Kini, walaupun Nurin telah selamat dikebumikan dan aman di sana, namun kerja kami mencari berita hingga tertangkapnya mereka yang terlibat dalam perbuatan terkutuk itu tetap akan diteruskan.

Usaha mengesan manusia yang hatinya lebih kejam dari binatang yang tidak tahu ingin dipanggil apa jenis mahkluk tersebut sedang diperhalusi. Mungkin hatinya puas dengan pembunuhan yang dilakukan. Jika benar dua lelaki seperti yang digambar dalam kaedah hipnosis yang dijalankan, sama-sama kita doakan agar makhluk seperti binatang itu akan ditangkap dan menerima pembalasannya.

Hati rakyat Malaysia pasti tidak akan puas selagi mahkluk itu tidak ditangkap dan cuba kita renungkan, kejadian seperti ini pasti akan berlaku lagi, lagi, dan lagi – kerana makhluk seperti ini yang kebiasaannya seperti manusia normal yang dilihat cukup penyanyang dan pandai memancing kanak-kanak ini sewaktu mereka berkeliaran di mana-mana.

Justeru, sama-samalah kita jaga keselamatan anak-anak kita.

Wallahu a’lam.

Komentar

comments

Published by

admin

Seorang bapa kepada 5 cahaya mata yang comel & manja. Pendiam tetapi penyayang. Gemar menulis perisian aplikasi web & sukakan sukan adrinalin. Connect with ImamKhalid on Facebook, Google+, Twitter and YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.