Advertlets.Com Bermasalah?

Hari ni Soleh.Net tak boleh diakses. Aku pun tak pasti bila jadi macam ni. Pagi ni aku cek, ada something wrong sewaktu Soleh.Net sedang loading. Terdapat satu redirect yang akan bawa pelawat Soleh.Net ke laman berbahasa cina atau korea yang aku sendiri tak boleh nak baca. Cuma apa yang aku nampak, ia seperti jualan expired domain.

Aku pun tercari-cari dari mana puncanya, sehinggalah bila aku call khidmat sokongan teknikal dari internet-webhosting.com, barulah aku dapat tahu puncanya. Dia tengok jer Soleh.Net dari tempat dia, terus dia tahu puncanya. Cekap jugak brother ni, dapat detect error dalam masa sesingkat itu. Hari Ahad pulak tu. Setahu aku hari Ahad kalau kat area selain Terengganu, Kelantan dan Kedah – Holiday..

Masalah tersebut katanya datang dari Advertlets.com. Pada mulanya aku berasa hairan juga sebab takkanlah company tu bermasalah. Sedangkan dah ramai yang dapat cek dari agensi pengiklanan Malaysia-Singapore tu. Ai, kena hack ker, atau pun dah bankrap?

Aku pun dengan nada tak berapa puas hati, mintak brother tu cek sekali lagi takut ada mana-mana script yang menyebabkan masalah ini. Dia cek punya cek, dia kata takde dah sebarang kesilapan lain.

Nak tak nak, aku pun terpaksalah akur dengan paksa rela. Aku pun try buang script Advertlets.com tu. Dan kesudahannya, berkesan! Tahniah sekali lagi kepada brother technical support internet-webhosting.com di atas kecekapan tersebut.

Bila aku try masuk Advertlets.Com, rupa-rupanya laman dia expired. Jadi diharap pihak yang berkenaan dapat beri penjelasan kepada kami. Apa pun, duit aku dalam tu tak banyak pun. Kalau dapat, Alhamdulillah. Kalau tak dapat, aku redha jer lah. Mungkin hari ni hari dia – bisnes tak menjadi ker, modal pusingan tak sempat pusing ker, politik dalaman ker, duit tabung lesap ker. Esok lusa entah-entah kita pulak yang kena, siapa tahu? Banyak-banyakkanlah bersabar.

Akhir kata, terima kasih sekali lagi yang tak terhingga kepada internet-webhosting.com dari SKSA Technology Sdn. Bhd. di atas kecekapan tadi.

Update: Ramai blogger lain yang kena ‘serangan’ ini, termasuklah Noorizam Shah dot com yang juga menyedari tentang permasalahan ini.

Komentar

comments

Published by

ImamKhalid

Seorang bapa kepada 5 cahaya mata yang comel & manja. Pendiam tetapi penyayang. Gemar menulis perisian aplikasi web & sukakan sukan adrinalin. Connect with ImamKhalid on Facebook, Google+, Twitter and YouTube.

3 thoughts on “Advertlets.Com Bermasalah?”

  1. Salam imamkhalid,

    Ni salah satu risiko yang perlu ditanggung para penggiat internet marketer…

    Yang membosankan kadang-kadang, program yang kita ikuti dibatalkan apabila bayaran hendak dibuat….

    Mungkin bukan rezeki kita….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.