Bila Pilihan Raya Semakin Hampir

Macam-macam perkara luar jangkaan boleh berlaku. Setiap seorang dari kita mestilah mengambil langkah berhati-hati dalam apa jua perkara yang kita lakukan, bimbang nanti mengundang padah kepada diri sendiri, keluarga mahupun masyarakat.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)Orang ramai sudah mula bersikap sensitif. Kelmarin, aku ada baca satu blog, Badawi’s Site namanya, yang menghentam kerajaan, yang menghentam SPR mempersoal ketelusan, kebebasan dan keadilan SPR, yang kononnya menipu dengan meletakkan daftar pemilih tak cukup umur.

Perkara sebegini pernah terjadi sewaktu pilihan raya 2004 yang lalu, di mana parti pembangkang mempersoal integriti SPR dengan membuat tuduhan bahawa SPR menerima pemilih yang tak cukup umur, mengada-adakan pemilih yang tiada, dan sebagainya.

Tak sangka pula musim pilihan raya kali ini, putaran yang sama juga dimainkan.

Lepas aku tengok Badawi’s Site tadi, aku rasa terpanggil (kononnya) untuk siasat siapa yang betul dan siapa yang salah.

Menurut blog tadi, SPR mendaftarkan pemilih yang tak cukup umur. Ada yang (ikut IC) lahir tahun 99, 91 dan 98, siap display nombor IC lagi, suruh kita cek (bagi yang tak percaya).

Jadi aku pergi ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan dengan ke’terer’an aku mengejas kawan JPN aku, aku dapat trace nombor-nombor IC ni.

Ternyata kesemua mereka tidak bersalah. SPR juga tidak bersalah. Yang sebetulnya pemilih-pemilih tersebut lahir pada tahun 1899, 1891, dan 1898, bukan 19xx seperti yang didakwa. Yang lahir tahun 1899 tu pemilih berbangsa cina, dah pun meninggal dunia baru-baru ini. Sebab tu katanya, nama beliau belum lagi dipotong, sehingga tutup suku 1 2008.

Aku pun kat sini bukanlah nak bekap SPR ker, sokong SPR ker. Cuma aku rasa tak logik SPR nak buat macam tu. Orang-orang SPR pun bukannya tak tahu yang kita semua ni ada akal, boleh berfikir. Takkan lah diorang nak tipu rakyat dengan perkara-perkara yang tak masuk akal macam tu.

Bila dengar ceramah politik, memang banyak perkara kita dihasut. Sebab tu kita perlu study dahulu tuduhan yang dilemparkan, jangan mudah terpedaya. Bukan apa, aku ni malas sangat nak dengar perkara-perkara yang mengakibatkan perpecahan ni. Sepatutnya kita umat Islam ni bersatu, bukan berpecah.

Hei malas nak membebel rasanya. Kang hilang mood aku yang sedang bercuti ni. Bestnyer balik kampung jenguk ummi dan abahku serta adik-adikku di Sungai Buloh. Sambil makan free kat restoran Al-Kauthar, yang abah aku baru buka hujung tahun lepas. Sedap giler nasik lemak pagi kat sini.. (chey, promote nampak!)

Kepada pembaca semua, jemputlah datang beramai-ramai ke Restoran Al-Kauthar, Saujana Utama, Sungai Buloh, Selangor. Kalau nak datang tu, kontek lah aku dulu, mana tau kot-kot aku ada kat sini lagi, boleh aku ejas diskaun.. hehehe…

Sekian, wallahu a’lam.

Komentar

comments

Published by

ImamKhalid

Seorang bapa kepada 5 cahaya mata yang comel & manja. Pendiam tetapi penyayang. Gemar menulis perisian aplikasi web & sukakan sukan adrinalin. Connect with ImamKhalid on Facebook, Google+, Twitter and YouTube.

One thought on “Bila Pilihan Raya Semakin Hampir”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.