Perginya seorang bapa pembangunan

Al-FatihahBekas Presiden Indonesia, Suharto atau “Pak Harto” baru sahaja meninggalkan kita di dunia yang fana ini, kembali ke pangkuan Ilahi, kira-kira pada pukul 2 petang tadi.

Sedar tak sedar, banyak jasa yang telah beliau curahkan sepanjang memegang amanah sebagai seorang presiden bagi negara jiran itu, sehinggalah beliau digelar sebagai bapa pembangunan.

Beliau juga telah banyak memainkan peranan dalam memulihkan hubungan kejiranan Malaysia-Indonesia yang rapuh semasa pemerintahan Sukarno, suatu masa dahulu.

Walaupun sentiasa dikritik sepanjang pemerintahannya, beliau tidak pernah patah semangat dalam membangunkan tanah air yang dicintainya itu.

Setelah beliau pergi, barulah bekas-bekas rakyatnya mula sedar akan jasa baik beliau sebelum ini yang tidak terhingga dan tidak ternilai itu.

Mungkin kita pemuda pemudi di Malaysia tidak berapa terasa akan pemergiannya. Mungkin masa itu kita masih lagi si kecil yang sedang seronok bermain di laman rumah.

Namun itu semua tidak penting. Yang penting, kita harus insaf dan sedar bahawa setiap yang hidup pasti akan merasai mati.

Semasa masih bernyawa, banyakkanlah berjasa. Tidak kira orang tahu atau tidak, perasan atau tidak, biarlah kita ikhlas kerana Allah.

Allah tahu bagaimana nak uruskan keikhlasan kita itu. Jangan disusahkan jika orang tak tahu yang kita buat baik. Jangan risau kalau bos tak nampak kita buat jasa padanya. Jangan bimbang kalau jiran-jirang tak perasan yang kita ni ambil berat tentang mereka.

Akhir kata, tidak kira lah korang kenal atau tidak pada Suharto. Tidak kiralah korang nak kata Suharto ni baik atau pun sebaliknya. Sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah buat Allahyarham. Moga-moga roh beliau dicucuri rahmat oleh Allah s.w.t.

Wallahu a’lam.

Komentar

comments

Published by

admin

Seorang bapa kepada 5 cahaya mata yang comel & manja. Pendiam tetapi penyayang. Gemar menulis perisian aplikasi web & sukakan sukan adrinalin. Connect with ImamKhalid on Facebook, Google+, Twitter and YouTube.

2 thoughts on “Perginya seorang bapa pembangunan”

  1. bapak harto sememangnya sangat baik hati orangnya. dia selalu tepon wak bertanya kabar berita. kini dia sudah nggak ada. wak nggak ada orang mau tepon lagi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.