Kencing Manis – Penyakit 3 Serangkai?

kencing manis 3 serangkai

Sering kali kita mendengar tentang penyakit 3 serangkai iaitu kencing manis, darah tinggi dan jantung.

Sebenarnya seseorang yang mempunyai penyakit kencing manis ini, tidak semestinya juga menghidapi penyakit darah tinggi dan jantung.

Darah tinggi dan sakit jantung terjadi disebabkan oleh kesan sampingan ubat (drugs) kencing manis itu sendiri.

Antara ubat yang diberikan kepada pengidap kencing manis ialah Metformin iaitu berfungsi untuk menurunkan paras gula, tetapi kesannya akan menjadikan tubuh kekurangan vitamin B.

Selain itu, ubat jenis Thiazolidinediones boleh mendedahkan kepada masalah jantung. Sebab itulah kebiasaannya pesakit yang menghidapi kencing manis akan terdedah kepada penyakit darah tinggi dan jantung.

Oleh kerana penyakit 3 serangkai ini sangat popular di masa ini, maka perlulah kita mengambil langkah berjaga-jaga dengan menjaga pemakanan dan jalani gaya hidup sihat.

Penyakit 3 serangkai ini berlaku disebabkan oleh gaya pemakanan kita yang tidak sihat seperti pengambilan makanan manis dan nasi yang berlebihan dan dalam masa yang sama kurang atau tidak bersenam. Kita disarankan bersenam 20 minit setiap hari seperti jogging dan berenang.

Kencing Manis BOLEH Dicegah!

Di samping mengamalkan pemakanan dan gaya hidup yang sihat, penyakit 3 serangkai ini juga boleh dicegah dengan pengambilan vitamin. Vitamin-vitamin yang dicadangkan oleh pesakit kencing manis ialah:

B COMPLEX – Terlibat dalam metabolisma gula dan pembebasan tenaga
VITAMIN C 500mg SR – Mengukuhkan kapilari dan salur darah
VITALEA – Imbangan vitamin dan mineral lengkap
VITAMIN E – Menghalang oksidasi LDL oleh radikal bebas (antioksidan)

Sekiranya anda mempunyai bajet lebih, anda boleh mengamalkan Vivix™.

Perlukah berhenti mengambil ubat yang diberikan doktor?

JANGAN! Kerana vitamin bukanlah ubat. Ubat kena makan seperti biasa dan sekiranya penyakit masih di peringkat awal, vitamin-vitamin di atas bolehlah diambil secara konsisten dan insya-Allah dapat menyembuhkan penyakit kencing manis tersebut.

Sekiranya penyakit kencing manis itu telah di peringkat teruk, maka amalkan juga vitamin-vitamin itu untuk mengatasi kesan sampingan akibat pengambilan ubat kencing manis tersebut.

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan, konsultasi & khidmat nasihat PERCUMA berkenaan penyakit 3 serangkai ini.

Habiah binti Abd Kadir
014.810.7259
Shaklee Independent Distributor
www.facebook.com/mamabasicsupplement

Komentar

comments

Published by

Habiah

Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel & manja. Proaktif, berintegriti & lantang bersuara. Cintakan kesihatan semulajadi. Suka menghabiskan masa bersama keluarga. Connect with Habiah on Facebook and Google+.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.