Cara Merawat Ovarian Cyst

Apa Itu Ovarian Cyst?

Secara ringkasnya, ovarian cyst boleh ditakrifkan melalui rajah berikut:

Ovarian Cyst

Ovarian cyst ialah kantung yang berada di dalam kilang telur ovari. Ia kelihatan seperti cecair, seperti air yang pekat likat dan seolah-olah mempunyai tisu-tisu seperti rambut dan gigi.

Siapa Yang Mengalami Ovarian Cyst?

Ovarian cyst biasanya dihidapi oleh wanita muda tanpa disedari. Ovarian cyst ini biasa dapat dikesan apabila seseorang itu menjalani imbasan ultrasound semasa melaksanakan ujian kesuburan.

Antara punca ovarian cyst ialah sakit senggugut yang teruk dan juga amalan pemakanan yang tidak sihat (seperti MSG).

Selain itu, pemakaian tuala wanita (pad) pakai buang juga turut menjadi penyebab utama. Ejen pengering di dalam pad pakai buang dipercayai salah satu daripada punca ovarian cyst. Nasihat saya, gunakan pad pakai basuh (rujuk artikel ini).

Ovarian cyst yang normal akan membesar dan pecah sendiri untuk mengeluarkan telur ovum ketika ovulasi. Cyst yang pecah dinamakan follicle.

Sekiranya cyst tidak pecah, saiznya akan bertambah besar dan ini dinamakan funtional ovarian cyst. Cyst jenis ini tidak merbahaya, kecuali apabila saiznya menjadi terlalu besar, ia akan menyakitkan.

Perlukah Dibedah?

Pembedahan bukanlah teknik rawatan yang wajib ke atas setiap penghidap ovarian cyst. Dengan kata lain, ovarian cyst tidak semestinya dibedah.

Pembedahan hanya dilakukan atas sebab-sebab berikut:

 1. Untuk melakukan biopsy. Jika doktor mengesyaki ianya kanser, contoh tisu akan diambil untuk tujuan pengesahan.
 2. Untuk membuang ovarian cyst tersebut sekiranya mendatangkan masalah yang teruk kepada pesakit. Contohnya sering sakit perut, kitaran haid tidak teratur, saiz ovarian cyst melebihi 8cm (3 inci).
 3. Telah disahkan ovarian cyst tersebut merupakan kanser.

Sekiranya ovarian cyst tersebut adalah kanser, maka pembedahan mesti dijalankan.

Bagi ovarian cyst biasa yang tidak mendatangkan masalah kepada pesakit, doktor akan menimbang tara antara risiko dan kebaikan pembedahan. Berbincanglah dengan doktor anda sebaiknya.

Pembedahan akan dipertimbangkan jika berlaku perkara-perkara berikut:

 1. Pesakit telah menopause
 2. Saiz ovarian cyst melebihi 8cm (3 inci)
 3. Pesakit tidak pernah mengalami kitaran haid
 4. Pesakit adalah gadis remaja
 5. Imbasan ultrasound kelihatan ovarian cyst bukan jenis yang normal
 6. Menggunakan pil perancang kehamilan
 7. Ovarian cyst dikesan pada kedua-dua belah ovari

Rawatan Alternatif Ovarian Cyst

Secara peribadi saya sangat mengesyorkan pengidap ovarian cyst untuk cuba ikhtiarkan dahulu rawatan alternatif sebelum membuat keputusan untuk menjalani pembedahan.

Saya syorkan set Cyst Shaklee yang terdiri daripada GLA Complex, Carotomax, Vita-E Complex & Sustained Release Vita-C Plus.

Set ini telah terbukti melalui banyak pengalaman pengidap ovarian cyst lain, yang secara semulajadi sangat membantu mengecutkan cyst tanpa perlu pembedahan.

Set Shaklee untuk Ovarian Cyst
Set Ovarian Cyst Shaklee – KLIK SINI untuk pesanan segera.
Bil Item Harga (RM)
1. GLA Complex 91.25
2. Sustained Release Vita-C Plus 92.50
3. Vita-E Complex 149.00
4. Carotomax 74.00
5. Penghantaran* 10.00
Jumlah 416.75

* Penghantaran RM20 untuk Sabah/Sarawak.

Soalan pelanggan #1: Berkesan ker jika saya ambil set ini?

Insya-Allah berkesan, yang penting pengambilan mesti konsisten dengan penuh disiplin. Pastikan air kosong diminum secukupnya, iaitu 1 liter untuk setiap 25kg berat badan.

Jika berat badan sekitar 50kg, maka kira-kira 2 liter air kosong diperlukan setiap hari. Sekitar 75kg, kira-kira 3 liter sehari.

Soalan pelanggan #2: Tahan berapa lama?

Mengikut kiraan pengambilan yang konsisten, GLA Complex akan tahan selama 20 hari, Carotomax 1 bulan, Vita-E Complex 4 bulan, Sustained Release Vita-C Plus 6 bulan.

Doa Surut Bengkak

Amalkan doa berikut sepanjang rawatan dijalankan:

“Wahai Allah yang maha mengecilkan benda yang besar dan maha membesarkan benda yang kecil, kecilkanlah pada dia (sebut nama pesakit). Ya Allah wahai yang paling mengasihani daripada segala yang mengasihani.”

Ayat Lauanzalna

Gunakan ayat lauanzalna dan buat penawar sendiri.

doa mengecutkan cyst

Cara Membuat Penawar Sendiri

Sediakan 2 botol besar air mineral dan buka penutupnya, baca surah al-fatihah 3 kali dan ayat lauanzalna 3 kali lalu ditiup 10 saat pada air tadi.

Sebotol dihabiskan secara minum, 2 kali sehari, dimulai dengan bacaan bismillah dan diikuti surah al-fatihah sekali untuk 7 hari berturut-turut.

Sebotol lagi dihabiskan untuk sapu. Sapu pada tempat yang membengkak, 2 kali sehari selama 7 hari berturut-turut, insya-Allah sembuh.

Manfaat Lain Ayat Lauanzalna

Selain untuk rawatan ovarian cyst, ayat lauanzalna juga sangat bermanfaat untuk tujuan lain. Antaranya:

 1. Sekiranya tercekik tulang ketika makan juga boleh dibaca ayat lauanzalna sehingga habis pada segelas air dan minum. Insya-Allah akan terlepas tulang itu.
 2. Ayat lauanzalna juga boleh dibaca untuk memecahkan penyakit batu karang, angin dan sebagainya.

Berminat Menjadi Pengedar?

Dengan kualiti produk yang terjamin, saya sangat memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap pelusuk negeri, termasuk negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Brunei.

Hubungi saya jika berminat menjadi pengedar, kehadiran anda amat dialu-alukan!

Share Itu Prihatin

Sila share artikel ini di media sosial, mungkin ada di antara kenalan anda yang memerlukan. Yakinlah, setiap satu manfaat yang dikongsi, ada balasannya bagi kita.

Bagi yang nak buat pesanan, nak buat pindahan segera Maybank2u pun boleh. Sila klik logo Maybank2u Pay di bawah dan masukkan amaun bayaran sepertimana yang dipaparkan.

Untuk bayaran manual, boleh dibuat ke mana-mana akaun berikut (klik logo Maybank2u Pay untuk pindahan segera):

 • Maybank 1530-1016-0950 (Habiah Abd Kadir)
 • CIMB 7048-944-353 (Ahmad Imam Khalid)

SMS/WhatsApp maklumat bayaran (bank, amaun, masa, tarikh) & maklumat penghantaran (nama, alamat, no telefon) ke 014.810.7259!

Jom Langgan / Follow Soleh.Net

Akhir kata, jangan ketinggalan tips sihat untuk beramal! Langgan Soleh.Net terus ke email anda, ianya PERCUMA! Klik sini.

Anda juga boleh follow terus melalui NetworkedBlogs!

Habiah binti Abd Kadir
014.810.7259 (call/SMS/WhatsApp/Viber/WeChat)
Shaklee Independent Distributor
www.facebook.com/mamabasicsupplement

Komentar

comments

Published by

Habiah

Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel & manja. Proaktif, berintegriti & lantang bersuara. Cintakan kesihatan semulajadi. Suka menghabiskan masa bersama keluarga. Connect with Habiah on Facebook and Google+.

3 thoughts on “Cara Merawat Ovarian Cyst”

  1. Waalaikumussalam… untuk konsultasi eklusif untuk masalah CIK/puan ni, Cik/Puan boleh hubungi/ Whatsapp Biey di no 0148107259.

 1. Memang betul juga kan biey.
  Salah satunya sekarang adalah penggunaan pad/tuala wanita menyebabkan menularkan cyst ini hingga boleh menyebabkan kemandulan.
  Mudahan dapat membantu dengan suplemen di atas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.