Rambut Gugur? Cara Merawat Yang Efektif

Setelah bersalin, seringkali ibu-ibu menghadapi masalah rambut gugur.

Keadaan ini amat membimbangkan, lebih-lebih lagi apabila rambut menjadi nipis sehingga menampakkan kulit kepala.

Perasaan takut mula menguasai diri bila terlihat rambut berserakan di atas serata lantai rumah dan dalam bilik air. Rambut di mana-mana!

Adakah memotong rambut jalan penyelesaian kepada masalah ini? Oh, tidak! Sayangnya, sudah bertahun simpan rambut.

Rawatan salun juga sudah dibuat, beberapa sesi dijalankan, ratusan ringgit sudah pun dibelanjakan, namun masih menghampakan?

Petua Merawat Rambut Gugur:

1. Sapu air embun pada rambut – Mengikut amalan orang-orang tua zaman dahulu, air embun ini dapat menjadikan rambut kuat dan lambat beruban.

2. Lumurkan  santan pada rambut sehingga ke kulit kepala dan perapkannya dengan tuala  selama setengah jam. Kemudian bilas dengan air suam. Amalkan sekali sebulan.

3. Lumurkan perahan air limau nipis pada rambut sehingga ke kulit kepala. Perahan limau nipis ini dapat merawat kelemumur yang menjadi punca kepada rambut gugur.

4. Gosokkan bahagian dalam kulit tembikai pada rambut. Kemudian biarkan ia meresap ke kulit kepala. Perapkan selama 15 minit sebelum membilasnya dengan air bersih. Amalkannya sekali seminggu.

Rawatan Rambut Gugur Shaklee

Sekiranya anda kekurangan masa untuk melaksanakan petua-petua tersebut, anda boleh cuba merawat rambut gugur dengan set rambut gugur daripada Shaklee.

Saya sendiri sudah mencubanya dan saya sangat berpuas hati. Saya mengamalkan set berikut:

Set Rambut Gugur Shaklee

Zinc Complex 120 biji RM33.75
Bertindak mengurangkan rambut rosak, rapuh dan bercabang.

B-Complex 120 biji RM53.75
Sebagai Anti-stres, di mana stres juga merupakan salah satu punca rambut gugur. Ia juga bertindak melancarkan peredaran darah.

ESP 850 gram RM150.00
Menguatkan rambut dari akarnya, menyuburkan rambut dan mengaktifkan pertumbuhan rambut baru.

Revitalizing Shampoo 296ml RM66.25
Untuk rawatan dari luar, membantu mengurangkan rambut gugur.

Lightweight Conditioner 296ml RM66.25
Perapi rambut dan disyorkan digunakan bersama dengan Revitalizing Shampoo. Ia sangat lembut dan menghilangkan masalah rambut kusut secara total!

Satu perkara yang saya nak share berkenaan Lightweight Conditioner Shaklee ini, ia sangat berkesan mengatasi masalah rambut kusut anak-anak perempuan saya.

Kalau sebelum ini setiap kali sikat rambut anak-anak menjadi ‘fobia’ kerana rambut terlalu kusut, kesat, sembam dan tidak bermaya.

Alhamdulillah sekarang TIDAK lagi. Syampu dan perapi dari Shaklee ini sangat sesuai untuk seisi keluarga termasuk kanak-kanak. Ia berasaskan tumbuh-tumbuhan dan bahan SEMULAJADI! 🙂

Berminat Menjadi Pengedar?

Dengan kualiti produk yang terjamin, saya sangat memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap pelusuk negeri, termasuk negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Brunei.

Hubungi saya jika berminat menjadi pengedar, kehadiran anda amat dialu-alukan!

Share Itu Prihatin

Sila share artikel ini di media sosial, mungkin ada di antara kenalan anda yang memerlukan. Yakinlah, setiap satu manfaat yang dikongsi, ada balasannya bagi kita.

Bagi yang nak buat pesanan, nak buat pindahan segera Maybank2u pun boleh. Sila klik logo Maybank2u Pay di bawah dan masukkan amaun bayaran sepertimana yang dipaparkan.

Untuk bayaran manual, boleh dibuat ke mana-mana akaun berikut (klik logo Maybank2u Pay untuk pindahan segera):

  • Maybank 1530-1016-0950 (Habiah Abd Kadir)
  • CIMB 7048-944-353 (Ahmad Imam Khalid)

SMS/WhatsApp maklumat bayaran (bank, amaun, masa, tarikh) & maklumat penghantaran (nama, alamat, no telefon) ke 014.810.7259!

Jom Langgan / Follow Soleh.Net

Akhir kata, jangan ketinggalan tips sihat untuk beramal! Langgan Soleh.Net terus ke email anda, ianya PERCUMA! Klik sini.

Anda juga boleh follow terus melalui NetworkedBlogs!

Habiah binti Abd Kadir
014.810.7259 (call/SMS/WhatsApp/Viber/WeChat)
Shaklee Independent Distributor
www.facebook.com/mamabasicsupplement

Komentar

comments

Published by

Habiah

Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel & manja. Proaktif, berintegriti & lantang bersuara. Cintakan kesihatan semulajadi. Suka menghabiskan masa bersama keluarga. Connect with Habiah on Facebook and Google+.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.