Kalsium Penting Untuk Cegah Osteoporosis

Sarapan Dengan Susu
Sarapan Dengan Susu

Seringkali dalam drama TV kita lihat susu seringkali dihidang semasa bersarapan dan sebelum tidur.

Best sangat ke minum susu ni? Kenapa mesti minum susu di awal pagi dan sebelum tidur?

Zaman kanak-kanak dulu tiada pula emak suruh kami minum susu. Yang ada hanyalah teh ‘o’ suam, tak kira baik sarapan, makan tengahari mahupun malam.

Sebelum tidur pun, usah kata minum, bau susu pun tak pernah sampai kepada kami orang-orang kampung.

Ya, kerana kami orang kampung yang miskin, tak mampu nak beli susu. Lagipun pada masa itu masyarakat sekeliling pun tak minum susu.

Osteoporosis

Sebenarnya amalam minum susu sangat bagus. Susu penting sebagai sumber kalsium, yang sangat berfungsi mengelakkan berlakunya penyakit tulang rapuh iaitu osteoporosis.

Jika anda tidak suka minum susu, dapatkan dari sumber lain. Yang pasti, kalsium sangat penting dan perlu ada dalam zat makanan kita setiap hari.

Antara sumber kalsium yang paling mudah ialah Ostematrix daripada Shaklee ini. Ianya berbentuk tablet yang mudah ditelan. 🙂

Ostematrix Sebagai Pencegah Awal Osteoporosis
Ostematrix Sebagai Pencegah Awal Osteoporosis

Apa Keistimewaan Ostematrix?

Ostematrix merupakan kalsium yang isinya paling seimbang untuk memastikan kadar penyerapannya adalah 99%.

Formulanya unik, dibuat daripada mineral semulajadi dan garam mineral dari laut mati. Ia mengandungi kalsium, magnesium, fosforus dan vitamin D, zink, kuprum, manganes dan boron.

Nutrien-nutrien ini perlu diambil bersama bagi menghalang mendapan sesetengah mineral. Kajian telah membuktikan suplemen kalsium akan meningkatkan ketumpatan tulang wanita yang telah berumur secara berkesan.

Osteoporosis boleh mengakibatkan patah tulang belakang, pergelangan tangan, pelvik, lengan dan pinggul.

Semakin tinggi usia, semakin tinggi risiko seseorang itu untuk mendapat osteoporosis, berikutan tulang yang semakin nipis terhakis.

Oleh itu, Ostematrix diformulasi khas untuk menangani masalah osteoporosis ini.

Hanya ambil 1 hingga 4 biji sehari (lihat cara pengambilan di bawah) insya-Allah anda tidak akan mengalami simptom-simptom osteoporosis seperti kesakitan pada tulang, sakit leher atau pun tengkuk, sukar tidur malam, sakit tumit, sakit belakang, hilang ketinggian (kerana tulang belakang membongkok) dan sebagainya.

Kesan osteoporosis akan mengganggu aktiviti harian termasuk solat, kerana anda tidak dapat melakukan pergerakan dalam solat dengan sempurna.

Oleh itu, kita semua memerlukan kalsium secukupnya, sejak dari usia muda lagi. Jangan risau, Ostematrix dikeluarkan licin & mudah ditelan, tidak berasa kapur seperti tablet kalsium jenama lain.

Kandungan khasiat keseluruhan 1 tablet Ostematrix bersamaan dengan 1 gelas susu tinggi kalsium atau 80 biji badam.

Cadangan Pengambilan:

Untuk penjagaan kesihatan: 2 biji sebelum tidur
Untuk ibu hamil / menyusu: 4 biji sebelum tidur
Kanak-kanak 5 tahun ke atas: 1 biji sebelum tidur

Hubungi saya untuk harga istimewa, mahupun untuk sebarang pertanyaan, konsultasi & khidmat nasihat PERCUMA berkenaan kalsium dan pengurusan risiko osteoporosis ini.

Akhir kata, jangan ketinggalan tips sihat untuk beramal! Langgan Soleh.Net terus ke email anda, ianya PERCUMA! Klik sini.

Habiah binti Abd Kadir
014.810.7259
Shaklee Independent Distributor
www.facebook.com/mamabasicsupplement

Komentar

comments

Published by

Habiah

Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel & manja. Proaktif, berintegriti & lantang bersuara. Cintakan kesihatan semulajadi. Suka menghabiskan masa bersama keluarga. Connect with Habiah on Facebook and Google+.

2 thoughts on “Kalsium Penting Untuk Cegah Osteoporosis”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.