Kekal Cergas Sepanjang Berpuasa? Tiru Macam Saya – Memang Berbaloi!

Bagaimana untuk kekal cergas sepanjang berpuasa?
Bagaimana untuk kekal cergas sepanjang berpuasa?

Alhamdulillah kita berada di penghujung Jamadil Awwal, maka kita ada sebulan lagi menuju Rejab. Rejab adalah bulan Allah, Syaaban adalah bulan Rasulullah s.a.w dan Ramadhan adalah bulan ummat, iaitu bulan yang mana kita sebagai ummat Muhammad s.a.w diberi banyak kelebihannya.

Pada bulan Rejab dan Syaaban, kita dituntut supaya banyak berpuasa dan ia juga merupakan sebagai latihan untuk kita menuju puasa sebulan di bulan Ramadhan nanti. Oleh itu, pada bulan Rejab dan Syaaban ini, wajarlah kita membiasakan diri berpuasa.

Bagi rata-rata kaum wanita pula, bulan Rejab dan Syaaban juga dikenali sebagai bulan ‘ganti puasa’.

Kekal Cergas Sepanjang Berpuasa

Wah, seronoknya sekiranya jika kita dapat menjalani ibadah puasa dengan lancar tanpa sebarang masalah seperti keletihan, kelesuan, tidak bermaya dan gastrik.

Apabila tubuh kita sihat dan bertenaga, maka ibadah puasa yang kita kerjakan itu lebih berkualiti dan insya-Allah diberkati oleh Allah s.w.t.

Untuk kekal cergas sepanjang berpuasa, anda boleh tiru macam saya. Saya amalkan ESP Soy Protein Isolate Powder (ESP) dan minuman Performance Natural Orange (PD) dari Shaklee setiap hari.

Mari kita lihat apakah kelebihan yang ada pada gabungan ESP dan PD dalam membantu saya kekal cergas sepanjang berpuasa.

ESP Soy Protein Isolate Powder 850 Gram RM150.00.
ESP Soy Protein Isolate Powder 850 Gram RM150.00.

ESP merupakan sumber protein yang banyak memberi manfaat kepada tubuh badan anda. ESP dapat membantu anda kekal bertenaga, dapat mengelakkan gastrik, malah perut juga tidak berkeroncong sepanjang hari.

ESP sesuai untuk ibu yang hamil dan juga ibu yang menyusu. Susu ibu tidak akan berkurangan walaupun sedang berpuasa kerana ESP diperkaya dengan nutrisi yang mencukupi untuk ibu menyusu.

ESP juga sesuai untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan semasa berpuasa. Caranya, anda boleh bersahur hanya dengan mengambil ESP sahaja.

Untuk keterangan yang lebih lanjut berkenaan ESP, sila rujuk Kelebihan ESP Shaklee.

Performance® - Natural Orange (539 gram) RM82.50.
Performance® – Natural Orange (539 gram) RM82.50.

PD pula merupakan minuman isotonik yang mampu memberikan tenaga kepada anda sepanjang berpuasa. Pengambilan PD adalah jauh lebih baik daripada pengambilan minuman isotonik berkarbonat.

PD bukan sahaja berfungsi mengekalkan bendalir dalam tubuh anda, malah sangat baik untuk mengelakkan kekeringan tubuh dan rasa hendak pitam ketika berpuasa selain dapat menghidratkan tubuh.

PD juga sesuai untuk seisi keluarga termasuk kanak-kanak. Insya-Allah anak-anak tidak terlalu letih dan lesu sepanjang berpuasa.

Berpuasa sekeluarga dengan sihat bertenaga sehingga mampu menunaikan solat tarawih pada sebelah malam setiap hari adalah impian setiap ibu bapa.

Gabungan PD dan ESP amat menyelerakan. Biasanya saya campurkan satu atau dua sudu ESP bersama satu sudu PD, goncang dengan kuat dan minum serta merta.

Hasilnya, minuman yang sungguh lazat, berkhasiat dan bertenaga. Cubalah!

Anda Ada Tips Yang Lebih Hebat?

Jika anda mempunyai sebarang tips yang lebih baik untuk kekal cergas sepanjang berpuasa, apa kata anda kongsikan di ruangan komen Facebook di bawah ini, insya-Allah bermanfaat untuk semua.

Sebarang kemusykilan, ringan-ringankanlah jari untuk berdiskusi melalui ruangan komen yang sama juga.

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan, konsultasi & khidmat nasihat PERCUMA!

Akhir kata, jangan ketinggalan tips sihat untuk beramal! Langgan Soleh.Net terus ke email anda, ianya PERCUMA! Klik sini.

Anda juga boleh follow terus melalui NetworkedBlogs!

Habiah binti Abd Kadir
014.810.7259
Shaklee Independent Distributor
www.facebook.com/mamabasicsupplement

Komentar

comments

Published by

Habiah

Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel & manja. Proaktif, berintegriti & lantang bersuara. Cintakan kesihatan semulajadi. Suka menghabiskan masa bersama keluarga. Connect with Habiah on Facebook and Google+.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.