Tiada Lagi Alergik Bila Makan Seafood!

Malam tadi bawa Kakak cabut gigi susunya di Klinik Pergigian Rina di Marang. Ini pengalaman pertama kami bawa anak untuk cabut gigi.

Masa kecil-kecil dulu, saya tak pernah ke klinik semata-mata untuk cabut gigi susu, cabut sendiri jer dengan kain.Ā Kadang-kadang gigi susu tercabut sendiri jer masa tengah gigit makanan keras. šŸ™‚

Masa cabut gigi tadi, Kakak tak nangis pun, siap Angah masuk sekali teman dia. Hehe… mereka memang akrab.

Lepas cabut gigi Kakak, papa offer pegi makan di Pantai Peranginan Kelulut, Marang.

Sotong celup tepung di Pantai Peranginan Kelulut, Marang, Terengganu. Ada sesiapa alergik?
Sotong celup tepung di Pantai Peranginan Kelulut, Marang, Terengganu. Ada sesiapa alergik?

Kami order sotong celup tepung, kerang bakar dan ketam rebus. Minuman pula kami order air kelapa asli. Memang feveret saya tu kelapa asli – tanpa gula, tanpa ais.

Malam ni rezeki kami dapat makanan fresh. Ketam pun sangat besar dan banyak isi. Orang kata, sekarang musim ketam mengawan. Sebab tu saiznya besar-besar. Kakak yang baru lepas cabut gigi pun berselera sungguh makan (tak rasa sakit la tu).

Suami Alergik Seafood…

Saya dan suami ada masalah resdung dan alergik dengan seafood. Oleh kerana dah terliur sangat tengok ketam, sotong dan kerang segar bugar tu, kami lupakan resdung buat sementara, makan jerlah.

Sebelum ni, kami memang berpantang sangat makan seafood ni, sebab tak tahan gatal hidung, telinga, kaki dan naik jerawat pulak tu.

Tetapi, apa yang kami perasan, selepas beberapa lama consume vitamin Shaklee, kami sudah tidak lagi alergik dengan seafood.

Macam suami saya, dia dah lama menderita gatal telinga, siap berair lagi. Tapi sekarang Alhamdulillah telinga dia dah tak bermasalah lagi.

Dia consume B-Complex, Alfalfa Complex dan Sustained Release Vita C Plus. Ketiga-tiga vitamin ini baik untuk mengatasi masalah alergik dengan seafood dan juga persekitaran yang berhabuk.

B-Complex 120 Tablet RM53.75 sahaja.
B-Complex 120 Tablet RM53.75 sahaja.
Alfalfa Complex 700 Tablet RM97.50 / 330 Tablet RM53.75 sahaja.
Alfalfa Complex 700 Tablet RM97.50 / 330 Tablet RM53.75 sahaja.
Sustained Release Vita-C Plusā„¢ (180 tablet) RM92.50 sahaja.
Sustained Release Vita-C Plusā„¢ (180 tablet) RM92.50 sahaja.

Simptom-simptom alergik ialah alah dengan habuk dan debu, sabun pencuci pinggan, sabun pencuci kereta, buat kerja-kerja perkebunan seperti mencangkul, cuci longkang dan sebagainya lagi.

Orang yang mengalami masalah alergik seperti suami saya memang tidak boleh melakukannya. Jika buat juga, alamatnya kulit dia akan gatal, kemerah-merahan seperti terkena gegata, kesian. šŸ™

Selain dari 3 jenis vitamin tersebut, saya juga memberikan beliau Nutriferon iaitu sebagai imune booster untuk merawat alergiknya itu.

NutriferonĀ® (30 sachet x 1.2 gram) RM181.25 sahaja.
NutriferonĀ® (30 sachet x 1.2 gram) RM181.25 sahaja.

Alhamdulillah, setelah konsisten selama 3 bulan pengambilan vitamin Shaklee seperti yang saya nyatakan di atas, suami saya sudah tidak alergik lagi. Sekarang dia bebas untuk makan seafood.

Alhamdulillah… Kini Tidak Lagi!

Sama juga macam saya, sebelum ini, saya juga alah dengan seafood. Tetapi sejak saya konsisten mengambil vitamin Shaklee, saya sudah tidak lagi berkira-kira untuk makan seafood kerana saya sudah tidak mengalami simptom-simptom alahan, alergik, resdung dan sebagainya lagi! šŸ™‚

Anda yang mengalami masalah seperti kami, apa kata cuba amalkan set alergik/ alahan/ resdung daripada Shaklee yang terdiri daripada:

  1. Alfalfa Complex – Detox, melancarkan sistem perkumuhan.
  2. B-Complex – Menukarkan gula dalam darah kepada tenaga, mengelakkan sembelit, anti stress.
  3. Sustained Release Vita C Plus – Membina kolagen untuk menguatkan tisu dalam badan, antioksidan yang tinggi.
  4. Nutriferon – Imune booster iaitu menguatkan sistem pertahanan tubuh badan.

Ada Sebarang Kemusykilan?

Jika anda mempunyai sebarang kemusykilan, ringan-ringankanlah jari untuk berdiskusi melalui ruanganĀ komen Facebook di bawah ini, semoga menjadi manfaat kepada pembaca lain.

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan, konsultasi & khidmat nasihat PERCUMA!

Akhir kata, jangan ketinggalan tips sihat untuk beramal! Langgan Soleh.Net terus ke email anda, ianya PERCUMA!Ā Klik sini.

Anda juga bolehĀ followĀ terus melaluiĀ NetworkedBlogs!

Habiah binti Abd Kadir
014.810.7259
Shaklee Independent Distributor
www.facebook.com/mamabasicsupplement

Komentar

comments

Published by

Habiah

Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel & manja. Proaktif, berintegriti & lantang bersuara. Cintakan kesihatan semulajadi. Suka menghabiskan masa bersama keluarga. Connect with Habiah on Facebook and Google+.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.