Anak Kerap Sakit, Demam, Batuk, Selesema – Punca dan Cara Atasi

Ibu bapa mana yang sanggup melihat anak kerap sakit? Ibu mana yang sanggup melihat anak sering masuk hospital? Ibu bapa mana yang sanggup mendengar anak menangis saban malam?

Anak kerap sakit?

Semua ibu bapa pastinya sayangkan anak dan sangat susah hati bila mengalami masalah anak kerap sakit.

“Baru jer minggu lepas demam, hari ni dah demam semula”
“Baru jer 2,3 hari lepas baik dari selesema, hari ni dah selesema semula”
“Batuk pulak ke? Minggu lepas dah baik dah batuk tu…”
“Apa? kena masuk ward lagi?”
“Apa? kena sedut (inhaler) pulak?”

Itulah kata-kata yang biasa ibu bapa dan orang sekeliling suarakan apabila anak yang  baru sahaja beberapa hari sihat, sakit semula.

Kita sebagai ibu bapa bukannya tidak menjaga kesihatan anak-anak, malah dah banyak berhabis duit untuk memastikan kesihatan anak berada di tahap optimum. Namun, apakan daya, anak kerap juga sakit. ;(

Sebagai ibu bapa yang perihatin, anda perlu kaji apakah punca anak kerap sakit. Adakah ia berpunca daripada persekitaran, pemakanan, sistem imun anak yang lemah dan sebagainya.

Berikut kupasan punca dan cara mengatasi anak kerap sakit:

Persekitaran

Cuba anda periksa bahan-bahan pembersih pinggan mangkuk termasuk sabun botol susu dan bekas makanan anak, pencuci tandas dan bilik air, pencuci lantai, pencuci pakaian dan semua bahan-bahan pencuci harian dalam rumah.

Adakah ianya daripada bahan yang semulajadi dan bebas kimia? Percaya atau tidak, ramai yang tak perasan bahan-bahan inilah yang sebenarnya menjadi punca utama anak-anak kerap sakit.

Untuk mengatasinya, tukarkan bahan pencuci rumah kepada yang bersifat SELAMAT, SEMULAJADI dan BERKESAN seperti Get Clean Home Care System (RM194) dari Shaklee, yang terdiri daripada:

1. Basic-H2 Organic Super Cleaning Concentrate 16 oz RM46

Pencuci serbaguna sesuai untuk mop lantai, lap dapur, cermin, cuci mangkuk tandas, cuci bilik air dan sebagainya. Mencuci seperti peluntur tetapi selamat dipegang dengan tangan.

2. Dish Wash Concentrate 16 oz RM28

Pencuci pinggan mangkuk, termasuk botol susu dan peralatan penyusuan. Selain berupaya menanggalkan kesan minyak degil, ia berbau lembut dan melembutkan tangan, tak perlu guna sarung tangan bagi kulit sensitif.

3. Fresh Laundry Concentrate 5.5 lb RM80

Serbuk pencuci pakaian, boleh digunakan untuk semua jenis pakaian, termasuk pakaian bayi baru lahir (new born). Ia bersifat lembut dan tidak panas pada tangan apabila kita menyentuhnya. Ia menjadikan fabrik berbau harum semulajadi (bau fabrik seperti baru) tanpa pewangi dan tidak hapak.

4. Soft Fabric Concentrate 32 fl RM40

Pelembut pakaian yang menjadikan fabrik lembut, mudah digosok, berbau harum semulajadi dan tidak hapak. Apabila anda berpeluh, ia tidak mengeluarkan bau yang tidak enak seperti kebanyakan pelembut fabrik lain.

Pemakanan

Ibu bapa bekerjaya sering terlibat dalam memberikan anak-anak makanan segera seperti naget, sosej, KFC, McD, roti canai segera, kuih muih segera seperti karipap dan sebagainya.

Lebih menyedihkan ada yang menjadi satu kebanggaan bila dapat memberikan anak-anak menikmati makanan sebegini.

Begitu juga dengan makanan di tadika dan di sekolah. Anak saya sering membawa pulang makanan ringan seperti gula-gula, kek Apollo dan sebagainya, pemberian dari cikgu tadika mahupun rakan-rakan.

Tanpa disedari inilah salah satu punca anak kerap sakit. Sebab itu kita sebagai ibu bapa dan guru perlu sama-sama memainkan peranan  dalam memastikan apa yang masuk ke dalam perut anak kita bukanlah makanan yang menyebabkan anak kerap sakit.

Tukarkan makanan ringan kepada suplemen ringan seperti Chewable Vita-C Plus 100mg, Omega Guard, Lecithin & Meal Shakes.

Set Kanak-Kanak Shaklee - klik untuk pesanan segera

Sistem Imun Anak Yang Lemah

Imunisasi yang lemah adalah punca anak kerap sakit. Sistem imun dibina sepanjang tumbesaran anak, oleh tubuh badan mereka sendiri secara semulajadi.

Namun kualiti persekitaran dan pemakanan amat mempengaruhi pembangunan sistem imun anak itu sendiri.

Di samping persekitaran dan pemakanan yang betul, sistem imun anak-anak juga boleh diperbaiki dan dipertingkatkan dengan baik dan sempurna melalui amalan Nutriferon sebanyak satu stik (1.2g) setiap hari untuk permulaan 7 hari dan kemudian diikuti satu stik sahaja setiap satu minggu.

Ada Sebarang Kemusykilan?

Jika anda mempunyai sebarang kemusykilan, ringan-ringankanlah jari untuk berdiskusi melalui ruangan komen Facebook di bawah ini, semoga menjadi manfaat kepada pembaca lain.

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan, konsultasi & khidmat nasihat PERCUMA!

Untuk pesanan, bayaran boleh dibuat ke mana-mana akaun berikut:

  • Maybank 1530-1016-0950 (Habiah Abd Kadir)
  • CIMB 7048-944-353 (Ahmad Imam Khalid)

SMS/WhatsApp maklumat bayaran (bank, amaun, masa, tarikh) & maklumat penghantaran (nama, alamat, no telefon) ke 014.810.7259!

Akhir kata, jangan ketinggalan tips sihat untuk beramal! Langgan Soleh.Net terus ke email anda, ianya PERCUMA! Klik sini.

Anda juga boleh follow terus melalui NetworkedBlogs!

Habiah binti Abd Kadir
014.810.7259
Shaklee Independent Distributor
www.facebook.com/mamabasicsupplement

Komentar

comments

Published by

Habiah

Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel & manja. Proaktif, berintegriti & lantang bersuara. Cintakan kesihatan semulajadi. Suka menghabiskan masa bersama keluarga. Connect with Habiah on Facebook and Google+.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.