Perbezaan ESP dan Soya Biasa Jenama Lain

Akhir-akhir ini ramai yang menimbulkan keraguan tentang khasiat ESP dan menyamakan ESP dengan sumber soya biasa sedangkan perbezaan ESP dan soya biasa adalah ibarat langit dan bumi.

Terdapat segelintir yang menyebarkan kisah keburukan soya, copy & paste, forward sana sini tanpa ilmu yang cukup sehingga terpalit juga keburukan tersebut pada ESP Shaklee.

Yang buruk itu apabila disebarkan, sekiranya tidak betul akan menjadi fitnah. Daripada menyebar fitnah, merujuk surah Al-Baqarah ayat 191, (dengan ayat sinis) lebih baik bunuh orang. Anda sanggup?

Saya tahu anda tidak begitu. Buktikan pada diri bahawa kita bukan jenis yang suka forward keburukan.

Sebarkanlah kebaikan ketika masih hidup, bila dipanggil mengadap Ilahi maka tertutuplah pintu pahala melainkan (salah satunya) kebaikan yang kita sebarkan.

Yang sebetulnya, apa sahaja perkara jika diambil berlebihan dari apa yang sepatutnya maka sudah pastilah membawa keburukan.

Artikel ini membincangkan perbezaan ESP dan soya biasa. Untuk mengetahui kelebihan ESP Shaklee itu sendiri, sila baca artikel pada link berikut: https://soleh.net/2014/02/05/kelebihan-esp-shaklee/

5 Perbezaan ESP dan Soya Biasa

Perbezaan ESP dan Soya Biasa
ESP Soy Protein Isolate Powder 850 Gram RM150.00. beli online di sini

#1

ESP dibuat daripada kacang soya yang benar-benar semulajadi, iaitu kacang soya yang tidak diubahsuai genetiknya (non-GMO) sejak dari penghasilan biji benih sehinggalah dituai dan diproses menjadi ESP.

Manakala produk soya komersial lain, termasuk kacang soya yang dibeli di pasar, adalah kacang soya yang telah diubahsuai genetiknya supaya cepat membesar (sama seperti penghasilan ayam daging).

#2

Kacang soya non-GMO adalah rendah lemak dan bebas kolesterol. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yang aktif.

Kacang soya biasa yang diubahsuai genetiknya pula mengandungi bahan-bahan aktif yang tidak dapat menghasilkan tenaga yang mencukupi untuk tubuh badan manusia malah membahayakan.

#3

ESP membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim serta hormon yang sempurna. ESP juga membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah.

Soya biasa tidak membantu kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim serta hormon, walaupun diminum dalam kuantiti yang banyak kerana perubahan pada genetik soya itu sendiri.

Apatah lagi mengekalkan paras gula dalam darah apabila kandungan gula dalam soya tersebut sendiri pun sudah berlebihan daripada apa yang diperlukan oleh tubuh badan.

#4

Kandungan lemak dalam ESP sangat minimum iaitu 1 gram dan tidak mempunyai laktosa bagi memastikan kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah.

Soya biasa pula mengandungi paras laktosa yang tinggi dengan gula berlebihan yang terkandung dalam setiap pek soya tersebut.

#5

Yang paling penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, selain mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga.

Sedangkan soya biasa banyak mengandungi perasa tiruan, pemanis berlebihan, pewarna dan pengawet yang menampakkan kecantikan susu soya, malah tidak mengandungi sebarang khasiat selain sebagai penghilang dahaga sementara ketika diminum sejuk saat berbuka puasa.

7 Kriteria Perbezaan ESP dan Soya Biasa

#1

Kacang soya untuk ESP itu sendiri tumbuh membesar secara organik.

Kenapa mesti ditanam secara organik? Kerana penanaman secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.

Kajian telah membuktikan bahawa ada hubungkait antara kanser dan nitrat.

Jadi amatlah penting pestisid, fungisid, and herbisid tidak digunakan disepanjang proses pembesaran kacang soya.

#2

Kacang soya untuk ESP adalah non-GMO (tidak dihasilkan secara genetik).

Kenapa bukan genetik sedangkan kos penghasilan melalui kaedah genetik adalah jauh lebih rendah?

Sama seperti vitamin sintetik dan vitamin natural, kebanyakan syarikat lain akan jimatkan kos ke paras paling rendah, iaitu salah satunya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara genetik.

Seorang saintis Brazil (Dr. Louis J. Pribyl) menegaskan kajiannya bahawa apabila genetik baru dimasukkan ke dalam tumbuhan, maka toksin akan dibina tanpa disedari!

#3

Protein perlu mengandungi 9 asid amino penting. Tubuh badan memerlukan kesemua 9 asid amino ini untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi dan enzim.

Jika salah satu asid amino penting ini tiada, sistem imun boleh menurun sebanyak 30%, di samping banyak fungsi tubuh badan tertangguh atau terhenti terus.

#4

Dalam proses pembuatan serbuk soya, kepingan soya hendaklah dicuci dan dibersihkan dengan air, bukan alkohol yang memusnahkan kandungan isoflavon sehingga 88%!

Padahal isoflavon ini yang diperlukan untuk mengurangkan risiko mendapat kanser paru-paru dan sebagainya. Isoflavon juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.

#5

Bahan anti-tiroid dan anti-ketumbuhan ada terkandung dalam soya mentah. Kekurangan bahan-bahan ini di dalam tubuh badan boleh mengakibatkan tekanan darah rendah, suhu badan menurun dan sindrom resah (restless leg syndrome).

Carilah satu jenama soya selain ESP yang mampu membuat proses pengasingan dengan mengekalkan soya dalam keadaan mentah, yang mampu mengekalkan kandungan asid amino dan isoflavon yang sensitif haba pada tahap yang paling tinggi dan dalam masa yang sama tidak mengasingkan bahan anti-tiroid dan anti-ketumbuhan ini.

#6

Proses pembuatan protein soya sebaiknya dibuat tanpa pemanasan. Ini kerana asid amino sangat sensitif terhadap suhu yang tinggi. Beberapa kajian mendapati memanaskan protein telah terbukti memusnahkan 50% daripada asid amino.

Individu yang secara berterusan mengambil diet tanpa asid amino penting ini akan mengganggu perkembangan otak dan hormon serta tisu badan.

#7

Serbuk soya mesti mempunyai kalsium yang tinggi, kerana sifatnya yang sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang.

Kebanyakan soya biasa jenama lain tidak mengandungi kalsium yang mencukupi. Itulah perbezaan ESP dan soya komersial biasa.

Masih Musykil Tentang Perbezaan ESP dan Soya Biasa?

Jika anda masih ragu-ragu tentang ESP, sila share artikel ini dengan kenalan anda untuk sama-sama mengkaji apa yang telah saya tuliskan di atas.

Jika anda berpuas hati dan ingin mencuba ESP, anda boleh dapatkan ESP secara online DI SINI <– sila klik untuk membuat pesanan segera.

Untuk pindahan segera, sila klik logo Maybank2u Pay di bawah dan masukkan amaun bayaran RM150 satu kansiter 850 gram.

Untuk bayaran manual, boleh dibuat ke mana-mana akaun berikut (klik logo Maybank2u Pay untuk pindahan segera):

  • Maybank 1530-1016-0950 (Habiah Abd Kadir)
  • CIMB 7048-944-353 (Ahmad Imam Khalid)

SMS/WhatsApp maklumat bayaran (bank, amaun, masa, tarikh) & maklumat penghantaran (nama, alamat, no telefon) ke 014.810.7259!

Akhir kata, jangan ketinggalan tips sihat untuk beramal! Langgan Soleh.Net terus ke email anda, ianya PERCUMA! Klik sini.

Anda juga boleh follow terus melalui NetworkedBlogs!

Daftar ahli untuk mendapat lebih penjimatan setiap pembelian produk Shaklee selepas ini. Hubungi saya untuk pendaftaran yer!

Habiah binti Abd Kadir
014.810.7259 (call/SMS/WhatsApp/Viber/WeChat)
Shaklee Independent Distributor
www.facebook.com/mamabasicsupplement

Komentar

comments

Published by

Habiah

Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel & manja. Proaktif, berintegriti & lantang bersuara. Cintakan kesihatan semulajadi. Suka menghabiskan masa bersama keluarga. Connect with Habiah on Facebook and Google+.

One thought on “Perbezaan ESP dan Soya Biasa Jenama Lain”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.