Anemia Semasa Hamil Boleh Membahayakan Anak!

Anemia semasa hamil berlaku apabila kandungan haemoglobin (sel darah merah) dalam darah kita berada pada tahap yang rendah.

Haemoglobin berfungsi membawa oksigen ke setiap sel-sel tisu dalam badan. Oleh itu sel darah merah yang betul-betul sihat menjadi sangat penting bila tiba waktu kehamilan.

Ibu hamil memerlukan bacaan haemoglobin 11g/dl dan ke atas. Jika bacaan kurang, maka ia boleh membawa kepada bahaya untuk ibu dan bayi dalam kandungan.

Apakah Bahaya Anemia Semasa Hamil?

Anemia disebabkan kekurangan zat besi boleh mengakibatkan darah tidak dapat membekalkan oksigen yang cukup ke seluruh tubuh ibu.

Anemia disebabkan kekurangan folat (folate) dan/atau asid folik boleh mengakibatkan beberapa jenis kecacatan, seperti tiub neural tidak normal atau kekurangan berat.

Anemia disebabkan kekurangan vitamin B12 boleh mengakibatkan kecacatan tiub neural tidak normal malah boleh menjurus kepada kelahiran pramatang.

Apa Yang Ibu Perlukan?

Makanan yang perlu diambil untuk mengatasi anemia semasa hamil:

1. Makanan yang kaya dengan zat besi, asid folik dan vitamin B12.

Antara makanan yang mengandungi zat besi ialah kerang, lala, tiram, bilis dan daging. Ambil sekurang-kurangnya 4 kali seminggu.

2.  Buahan-buahan.

Ibu digalakkan mengambil buah-buahan yang mengandungi vitamin C seperti jambu batu, mangga, limau, delima, tembikai dan betik. Buah-buahan ini mampu menyerap zat besi yang dimakan oleh ibu.

3.  Sayur-sayuran.

Sayur-sayuran penting untuk mengatasi anemia semasa hamil.

Ibu digalakkan mengambil sayuran yang tinggi zat besi dan asid folik seperti pegaga, daun pudina, ulam raja, pucuk gajus, bayam merah, kangkung, cekur manis, pucuk paku, pucuk keledek, daun remunggai dan peria.

Apa Yang Perlu Ibu Elakkan?

Makanan yang perlu dielakkan untuk mengatasi anemia semasa hamil ialah minuman yang mengandungi kafein dan teh kerana ia boleh menghalang penyerapan makanan zat besi, asid folik dan vitamin B12 yang ibu makan.

Untuk mengatasi anemia secara semulajadi semasa hamil ialah dengan pengambilan set hamil Shaklee.

Set ini yang terdiri daripada:

Set Hamil Shaklee - Bantu elak anemia semasa hamil
Set Hamil Shaklee RM456 (Sem) / RM466 (SS)

 

1. Vita Lea Iron Formula

Membantu menaikkan kadar haemoglobin (rujuk entri Vitamin Tambah HB)

2. B-Complex

Asid Folik, mengelakkan stres, sakit kepala dan mengelakkan kecacatan pada janin.

3. Sustained Release Vita-C Plus

Antioksidan, membantu menyerapkan iron dalam Vita lea (perlu diambil bersama), mematangkan bayi dalam kandungan supaya ia tidak keluar sebelum pada ia matang sepenuhnya.

4. ESP

Sumber protein Non-GMO yang membantu penyerapan semua vitamin yang diambil oleh ibu. Ia juga merupakan makan sel dan baik untuk kulit ibu dan bayi yang bakal dilahirkan nanti.

5. Ostematrix

Sumber kalsium yang memberi kelegaan kepadaan tulang belakang ibu, elak krem (kejang otot atau simpul biawak), memberi tidur yang lena, mengatasi sembelit dan gusi berdarah ketika hamil

Berminat Menjadi Pengedar?

Dengan kualiti produk yang terjamin, saya sangat memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap pelusuk negeri, termasuk negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Brunei.

Hubungi saya jika berminat menjadi pengedar, kehadiran anda amat dialu-alukan!

Share Itu Prihatin

Sila share artikel ini di media sosial, mungkin ada di antara kenalan anda yang memerlukan. Yakinlah, setiap satu manfaat yang dikongsi, ada balasannya bagi kita.

Bagi yang nak buat pesanan, nak buat pindahan segera Maybank2u pun boleh. Sila klik logo Maybank2u Pay di bawah dan masukkan amaun bayaran sepertimana yang dipaparkan.

Untuk bayaran manual, boleh dibuat ke mana-mana akaun berikut (klik logo Maybank2u Pay untuk pindahan segera):

  • Maybank 1530-1016-0950 (Habiah Abd Kadir)
  • CIMB 7048-944-353 (Ahmad Imam Khalid)

SMS/WhatsApp maklumat bayaran (bank, amaun, masa, tarikh) & maklumat penghantaran (nama, alamat, no telefon) ke 014.810.7259!

Jom Langgan / Follow Soleh.Net

Akhir kata, jangan ketinggalan tips sihat untuk beramal! Langgan Soleh.Net terus ke email anda, ianya PERCUMA! Klik sini.

Anda juga boleh follow terus melalui NetworkedBlogs!

Habiah binti Abd Kadir
014.810.7259 (call/SMS/WhatsApp/Viber/WeChat)
Shaklee Independent Distributor
www.facebook.com/mamabasicsupplement

Komentar

comments

Published by

Habiah

Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel & manja. Proaktif, berintegriti & lantang bersuara. Cintakan kesihatan semulajadi. Suka menghabiskan masa bersama keluarga. Connect with Habiah on Facebook and Google+.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.