Berpuasa Semasa Hamil Tak Semestinya Lembik Lunyai!

Hamil bukanlah alasan untuk tidak berpuasa. Malah semasa hamillah ibu perlu menggandakan amalan rohani sebagai bekalan kepada anak dalam kandungan. Salah satu amalan rohaninya ialah berpuasa.

Berpuasa Semasa Hamil Punca Ibu Letih?

Jangan samakan berlapar sebab tidak makan dengan berlapar sebab berpuasa semasa hamil. Ia adalah dua situasi yang berbeza.

Memang benar, ibu yang berpuasa semasa hamil akan berasa letih, tidak tahan, mudah pitam dan gastrik melampau sekiranya lambat makan.

Saya sendiri turut mengalami situasi sedemikian. Kalau ikut logik dengan keadaan saya yang langsung tidak boleh berlapar, memang saya tidak akan mampu untuk melaksanakan ibadah puasa.

Tetapi berpuasa semasa hamil memang lain sangat!

Puasa Suatu Ibadah Yang MAGIC!

Ibu hamil diharuskan berbuka puasa sekiranya dikhuatiri memudharatkan anak dalam kandungannya. Maka wajib ke atasnya membayar fidyah dan qada’ puasanya.

Sekiranya ibu hamil berbuka puasa disebabkan khuatir akan memudharatkan dirinya sendirinya, maka dia hanya wajib qada’ puasanya sahaja.

Walaubagaimanapun, ibu-ibu berusahalah untuk meneruskan puasa sepenuhnya, TERUTAMA ketika hamil. Cuba setkan minda sejak awal kehamilan lagi.

Minda positif yang meletakkan puasa merupakan satu ibadah yang besar hikmahnya kepada tubuh badan dan bayi dalam kandungan akan menjayakan ibadah puasa tanpa sebarang kemudharatan.

Apa yang penting? Ya, mindset!

Saya yang sebelum ini langsung tidak dapat menahan lapar semasa hamil. Tapi ajaibnya, bila berpuasa semasa hamil langsung tidak rasa penat, lapar, malah langsung tidak terkena gastrik.

Sebab itulah saya katakan puasa adalah ibadah MAGIC!

Alhamdulillah saya dapat berpuasa semasa hamil, malah dapat meneruskan lagi dengan puasa-puasa sunat sesudah berakhir bulan Ramadhan! ūüôā

Rahsia Kekal Bertenaga Sepanjang Berpuasa

Paling penting, ibu mesti bersahur!

Semasa sahur ibu hendaklah mengambil makanan yang mengandungi karbohidrat seperti nasi, dan juga makanan yang tinggi protein seperti ikan, daging dan ayam.

Sayuran berwarna warni juga perlu kerana ia akan membekalkan mineral, vitamin dan antioksidan untuk ibu dan juga bayi dalam kandungan.

Ibu perlu minum air putih dengan secukupnya. Elakkan minum teh, kopi dan minuman manis lain semasa sahur kerana ia boleh mengurangkan air dalam tubuh sepanjang berpuasa.

Penutup sahur pula amalkan 7 biji kurma. Amalan pengambilan kurma sebagai penutup sahur membantu ibu sentiasa bertenaga, tidak lapar dan berasa dahaga walaupun berpuasa di musim panas.

Selepas mengambil kurma, jangan sesekali makan makanan lain.

Sepanjang berpuasa disiang hari, ibu perbanyakkan membaca surah Al-Kauthar. Fadhilat membaca surah Al-Kauthar semasa berpuasa dapat menghindarkan rasa dahaga.

Vitamin Untuk Ibu Berpuasa Semasa Hamil

Selain daripada pemakanan di atas, ibu hamil juga sangat disarankan untuk mengambil suplemen supaya tidak lembik dan lunyai semasa berpuasa.

Vitamin sangat penting supaya ibu dan anak dalam kandungan mendapat nutrisi yang secukupnya. Vitamin yang diperlukan oleh ibu hamil ialah:

ESP Soy Protein Isolate Powder 850g RM150
Merupakan sumber protin yang diperlukan oleh ibu hamil untuk elak gastrik, sentiasa bertenaga dan memberi rasa kenyang. Bayi dalam kandungan juga akan miliki otot yang kuat, kulit yang pejal dan bebas daripada kulit sensitif.

Vita-Lea Iron Formula 120 tablet RM88.75 – Merupakan multivitamin yang bertindak memberikan tenaga, elak pitam dan ia juga membantu mencantikkan HB ibu hamil. Rujuk artikel Vitamin Tambah HB.

Sustained Release Vita-C Plus 180 tablet RM92.50
Merupakan antioksidan yang membantu menguatkan rahim, ketuban dan menyerap iron dan Vita-Lea.

B-Complex 120 tablet RM53.75
Merupakan acid folic yang diperlukan untuk tumbesaran janin dan mengelekkan berlakunya kecacatan pada janin dalam kandungan. Ia juga bertindak mengawal emosi ibu daripada stress.

Ostematrix 120 kaplet RM61.00
Merupakan sumber kalsium yang membantu ibu hamil daripada krem, sakit belakang, sembelit, sakit kepala, sakit gigi dan sebagainya.

Omega Guard 90 kapsul RM136.00
Merupakan minyak ikan terbaik dunia. Ia sangat baik untuk perkembangan otak bayi sejak dari dalam kandungan lagi.

Set Hamil+Puasa Shaklee - Untuk Ibu Berpuasa Semasa Hamil!

Berminat Menjadi Pengedar?

Dengan kualiti produk yang terjamin, saya sangat memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap pelusuk negeri, termasuk negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Brunei.

Hubungi saya jika berminat menjadi pengedar, kehadiran anda amat dialu-alukan!

Share Itu Prihatin

Sila share artikel ini di media sosial, mungkin ada di antara kenalan anda yang memerlukan. Yakinlah, setiap satu manfaat yang dikongsi, ada balasannya bagi kita.

Bagi yang nak buat pesanan, nak buat pindahan segera Maybank2u pun boleh. Sila klik logo Maybank2u Pay di bawah dan masukkan amaun bayaran sepertimana yang dipaparkan.

Untuk bayaran manual, boleh dibuat ke mana-mana akaun berikut (klik logo Maybank2u Pay untuk pindahan segera):

  • Maybank 1530-1016-0950 (Habiah Abd Kadir)
  • CIMB 7048-944-353 (Ahmad Imam Khalid)

SMS/WhatsApp maklumat bayaran (bank, amaun, masa, tarikh) & maklumat penghantaran (nama, alamat, no telefon) ke 014.810.7259!

Jom Langgan / Follow Soleh.Net

Akhir kata, jangan ketinggalan tips sihat untuk beramal! Langgan Soleh.Net terus ke email anda, ianya PERCUMA! Klik sini.

Anda juga boleh follow terus melalui NetworkedBlogs!

Habiah binti Abd Kadir
014.810.7259 (call/SMS/WhatsApp/Viber/WeChat)
Shaklee Independent Distributor
www.facebook.com/mamabasicsupplement

Komentar

comments

Published by

Habiah

Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel & manja. Proaktif, berintegriti & lantang bersuara. Cintakan kesihatan semulajadi. Suka menghabiskan masa bersama keluarga. Connect with Habiah on Facebook and Google+.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.