Cara Merawat Selesema Bayi Tanpa Ubat

Apabila bayi dilanda selesema, ibu akan risau bila tak tahu cara merawat selesema bayi.

Lebih panik bila bayi tak henti merengek, resah gelisah & menangis tak tentu masa, lebih-lebih lagi waktu malam.

Apabila bayi tidak boleh tidur malam, sudah tentulah ibu bapa turut sama tidak boleh tidur malam juga. Berikut saya kongsikan cara untuk merawat selesema bayi tanpa ubat.

Cara merawat selesema bayi tanpa ubat

Cara merawat selesema bayi tanpa ubat

  1. Guna kaedah rawatan menggunakan garlic oil (minyak bawang putih).

Bawang putih cara merawat selesema tanpa ubat

Caranya mudah sahaja:

1. Cucuk 3 hingga 5 ulas bawang putih beserta kulitnya dengan garfu dan bakar di atas dapur gas sehingga kekuningan dan naik bau aromanya.

2. Lenyekkan/ tumbuk bawang putih yang telah dibakar tadi dalam piring/ lesung batu bersama dengan minyak kelapa dara/ zaitun/ minyak masak. Boleh tambah biji habbatussauda jika ada.

3. Apabila bawang putih, biji habbatussauda dan minyak telah sebati, sapukan ia di permukaan dada, belakang, ubun2, hidung, betis dan telapak kaki.

4. Lakukan urutan pada tubuh bayi. Ini akan membuatkan bayi rasa selesa dan nyaman.

Cara buat garlic oil untuk merawat selesema tanpa ubat

2. Asah/ tumbuk kunyit hidup dan sapukan pada hidung bayi yang selesema. Kaedah ini seringkali digunakan oleh ibu-ibu pada zaman dahulu dan ia dikatakan berkesan juga untuk merawat selesema bayi tanpa ubat.

Kunyit sebagai cara merawatan selesema tanpa ubat

3. Mandikan bayi menggunakan ais. Masukkan ais ke dalam air besen mandi bayi dan biarkan bayi berendam seketika. Sejuk ais itu membantu melancarkan hidung bayi tersumbat akibat selesema.

4. Kaedah steamer iaitu wapkan muka bayi ke dalam warmer/ bekas air yang berisi air panas bagi tujuan merawat selesema bayi tanpa ubat. Di dalam air panas itu dicampurkan juga dengan minyak bawang putih ataupun minyak kayu putih.

Selain selesema, kaedah ini juga sesuai digunakan untuk masalah batuk berkahak. Selepas melakukan kaedah ini, kebiasaannya bayi akan mengeluarkan hingus yang banyak. Oleh itu, ibu atau bapa jangan panik ye!

Cara-caranya boleh rujuk gambar di bawah:

Cara buat steamer untuk merawat selesema tanpa ubat

5. Sapu krim telon ataupun juga dikenali sebagai herbal krim, viks iaitu jenama Comelote.  Cara ini cukup mudah kerana ia hanya perlu sapukan sahaja di bahagian dada, perut, ubun2, hidung, betis dan juga telapak kaki. Dalam masa 5 minit sahaja bayi yang tidak selesa akibat selesema tadi akan terus lena tidurnya. Tiarapkan bayi semasa tidur.

Krim telon comelote untuk merawat selesema tanpa ubat

Cara menggunakan krim telon Comelote

Cara menggunakan krim telon Comelote sebagai cara untuk merawat selesema tanpa ubat ialah:

1. Picit sedikit sahaja krim telon Comelote pada jari, kemudian sapu di bahagian dada, ubun2, hidung, leher, belakang dan telapak kaki bayi.

2. Buat urutan lembut di bahagian-bahagian yang telah di sapu krim telon Comelote tadi supaya bayi rasa selesa dan nyaman.

InsyaAllah kurang daripada seminggu, selesema bayi anda akan hilang!

Untuk pembelian, cara pembelian, testimoni dan penerangan lanjut tentang krim telon Comelote, boleh rujuk di www.comelote.com

Pengedar diseluruh Malaysia, Singapore dan Brunei juga diperlukan

Terbuka kepada individu, pemilik butik barangan ibu dan bayi. Modal yang rendah dan produk yang berkualiti, berkesan menjadikan krim telon comelote ini senang dijual. Pakej-pakej yang ditawarkan boleh rujuk di www.comelote.com

Untuk yang tidak mempunyai modal, boleh menjual secara dropship. Untuk menjadi agen dropship memerlukan RM30 sahaja sebagai yuran komitmen, keseriusan anda untuk menjalankan perniagaan ini. WhatsApp +60 11 1162 3353 untuk jadi agen dropship.

Komentar

comments

Published by

Habiah

Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel & manja. Proaktif, berintegriti & lantang bersuara. Cintakan kesihatan semulajadi. Suka menghabiskan masa bersama keluarga. Connect with Habiah on Facebook and Google+.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.