Naik taraf butang Negaraku!

Makluman Pengguna WP
Makluman Pengguna WP

Maaf, entri ini untuk makluman para blogger WordPress. Jika anda hanya nampak bahasa Jerman, dinasihatkan agar tidak meneruskan pembacaan.

Baru-baru ini aku mendapat ilham untuk memudahkan proses paparan dan juga proses naik taraf butang Negaraku!.

Itu pun setelah Eddie NH membentuk rekabentuk butang baru untuk plugin ini melalui SembangKomputer.com.

Apa yang aku perasan, ramai yang berkenan dengan rekabentuk butang baru. Akan tetapi ada juga yang tidak mahu sebarang perubahan terhadap butang asal sedia ada.

Dari situ aku mendapat satu idea, mengapa tidak diberikan pilihan kepada pemilik blog WP itu sendiri, kan lebih baik. Continue reading Naik taraf butang Negaraku!

Perisian Q10 tingkatkan tumpuan menaip, tulis blog

Aku di sini sedang mencuba satu produk baru berupa sebuah perisian komputer yang diberi nama Q10.

Apa yang menarik di sini ialah ia memberi kita kecepatan dan kecekapan dalam berblog.

Tidak melampau kiranya aku katakan ia mempercepatkan dan mempercekapkan penulisanku 4 kali ganda berbanding biasa. Dahsyat kan? Continue reading Perisian Q10 tingkatkan tumpuan menaip, tulis blog

Linkback, Backlink, dan Trackback: Apa semua ini?

Linkback, Backlink, dan Trackback: Apa semua ini?Babyku.net dan ixora dah paksa aku jawab persoalan ini. Rasa macam kena tag lah pulak.

Pada mulanya aku nak jawab kat komen babyku.net jer. Tapi bila dah panjang sangat aku taip penerangan “ikhlas” tu, terus aku jadi tak ikhlas.

So aku terus cut and paste komen yang berbentuk penerangan panjang lebar versi ceramah am ni, dan tukarkan ia kepada bentuk blog post.

Linkback, Backlink, dan Trackback adalah perkara yang sama. Jadi aku akan guna perkataan linkback untuk penerangan aku ni. Continue reading Linkback, Backlink, dan Trackback: Apa semua ini?

Wajah baru Soleh.Net: Apa kata anda?

Wajah baru: cantik tak?Soleh.Net tampil dengan wajah baru!

Inilah dia, theme terbaru yang telah direkacipta sepenuhnya oleh (dengan bangganya) aku! 😈

Sebenarnya bukan sepenuhnya oleh aku. Ada jugak part yang aku copy dari theme lain. Biasalah, nak hidup.

Aku rasa, theme ni taklah cantik sangat. Tapi bagi aku, ianya agak lega sedikit berbanding dengan theme sebelum ni. Continue reading Wajah baru Soleh.Net: Apa kata anda?

WordPress 2.3.3 sudah terbit

WordPressPengumuman penting buat “penulis” WordPress sekalian!

Kalau korang rasa malas nak menaikkan taraf WordPress anda daripada versi 2.3.2 kepada versi 2.3.3, muat naiklah “xmlrpc.php” sahaja dahulu.

Diulang, “xmlrpc.php” sahaja dahulu. Continue reading WordPress 2.3.3 sudah terbit