Tahun baru 2009: apa matlamat kalian?

Tahun baru 2009: apa matlamat anda?
Sudahkah kalian mengatur strategi untuk mencapai matlamat? — Gambar hiasan

Hampir sebulan aku tidak menulis, kerana kesibukan tugas yang tidak terhingga. Rasanya tidak pernah sesibuk ini. Mungkin ramai yang sudah bosan menanti entri baru yang tak kunjung tiba. Aku mohon maaf atas situasi yang tidak disengajakan ini.

Bersempena dengan pagi yang mulia ini, izinkan aku menghadiahkan sekeping ucapan tahun baru buat kalian:

Selamat Tahun Baru 2009! Semoga tahun baru memberi lembaran baru bagi kita untuk menyuntik semangat baru yang lebih istiqamah dan wasatiah kepada kita semua, amin…

Apakah matlamat yang ingin kalian capai pada tahun ini? Adakah matlamat kalian seperti berikut: Continue reading Tahun baru 2009: apa matlamat kalian?

Mengenali ibadah korban

Ketahui umur dan jenis haiwan yang boleh dibuat korban — Gambar hiasan
Ketahui umur dan jenis haiwan yang boleh dibuat korban — Gambar hiasan

Dek kesibukan tugasan, entri ini terlewat ditulis untuk musim korban kali ini. Harap-harap boleh disimpan di dalam dada sebagai ilmu untuk rujukan di hari muka.

Bagi yang sudah biasa dengan ibadah haji dan korban, mungkin tiada kemusykilan. Namun bagi yang baru berjinak-jinak dengan ibadah korban ini sudah tentunya banyak kemusykilan dan persoalan yang bermain di dalam hati. Berikut terdapat beberapa tips yang boleh dijadikan panduan. Continue reading Mengenali ibadah korban

Rebutlah peluang pada kelebihan Nisfu Sya’baan

Hari nisfu sya’baan pada tahun ini akan jatuh pada hari Sabtu malam Ahad (sebaik saja masuk maghrib), 17hb Ogos 2008.

Oleh itu, marilah kita sama-sama mengambil saat keemasan ini untuk menutup catatan amal ibadah kita kepada Allah dengan baik dan sempurna, dan seterusnya berazam untuk memperbaiki diri kita untuk catatan yang baru.

Hari nisfu sya’baan adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Continue reading Rebutlah peluang pada kelebihan Nisfu Sya’baan

Pelayan harus bijak main peranan

Jadilah pelayan yang bijak!Memandangkan task aku di pejabat dah setel, aku ingat nak stretching urat-urat jari aku dulu lah.

Biasalah dah tua berumur. Kalau tak stretching, boleh krem otot-otot jari jemariku yang ‘muscular‘ ni.

Lagipun waktu masih awal, nak kuar makan pun tak lepas lagi masa ni.

Oleh itu, izinkan aku memberi sedikit tips kepada pemilik dan pelayan kedai makan (restoran, warung, kedai kopi, dsb), mahupun tukang masaknya yang takde keje tengah baca Soleh.Net ni.

Untuk memajukan sesebuah perniagaan kedai makan, pelayan memainkan peranan penting.

Pemilik kedai makan perlu memberi perhatian yang khusus sewaktu memilih pekerjanya. Latihan juga perlu diberi secukupnya. Continue reading Pelayan harus bijak main peranan

Pengalaman menjadi jurukamera


Continue reading Pengalaman menjadi jurukamera