Pembebel Mempersoal Laman Web MyKakis

Lama rasanya tak tulis blog. Sibuk sangat kebelakangan ni dengan tugasan pejabat – almaklumlah nak raya. Banyak kerja yang perlu di’setel’kan sebelum cuti ni.

2 hari lepas, aku ada baca blog pembebel, tentang isu laman web MyKakis. Dia persoal pulak motif MyKakis tu, Islam ker tidak, dan sebagainya. Termasuklah satu cadangan tentang merekacipta software canggih untuk mem’block’ site-site lucah macam tu untuk masuk ke negara kita.

Bagi aku, mengikut pengalaman aku dalam bab-bab programming ni, aku rasa agak mustahil untuk merekacipta sejenis software yang boleh block or suspend site-site macam tu. Software yang macam tu kalau nak di’install’ pada PC individu, individu tu sorang jer lah yang takleh masuk site tu. Tapi kalo nak block whole Malaysia, aku rasa hosting MyKakis tu pun kat Malaysia. Habis macam mana nak block?

For me, it’s nearly impossible. Yang boleh kita buat ialah setiap orang mesti ada kesedaran, and it will take a very very long time. It’s all about mentality. Kerajaan pun sangat-sangat patut memainkan peranan penting. Buat iklan banyak-banyak macam JKJR tu, “Anda Mampu Mengubahnya”, atau macam dalam iklan recycle tu – “Jangan Cakap Aje, Buat”.

Anyway, tu hanyalah pendapat aku.

Wallahu a’lam.

Komentar

comments

Published by

admin

Seorang bapa kepada 5 cahaya mata yang comel & manja. Pendiam tetapi penyayang. Gemar menulis perisian aplikasi web & sukakan sukan adrinalin. Connect with ImamKhalid on Facebook, Google+, Twitter and YouTube.

2 thoughts on “Pembebel Mempersoal Laman Web MyKakis”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.