Apakah hukum menyertai “Lucky Draw”?

Lucky Draw” atau dalam bahasa Melayunya “cabutan bertuah” adalah sesuatu yang tidak asing bukan sahaja bagi rakyat Malaysia, malah seluruh dunia.

Setiap hari di mana-mana saluran media massa seperti TV, radio, Internet, akhbar, dan sebagainya, kita sering dihidangkan dengan pelbagai jenis pertandingan yang menggunakan cabutan bertuah sebagai mekanisma.

Pertandingan seperti ini biasanya amat mudah untuk disertai, iaitu hanya dengan menghubungi nombor telefon tertera, di samping menjanjikan hadiah berupa wang tunai yang kadangkala mencecah sehingga jutaan ringgit.

Persoalan yang timbul sekarang, apakah hukumnya menyertai peraduan seumpama itu? Continue reading Apakah hukum menyertai “Lucky Draw”?

Server Down semalam

Maafkan aku…Maaf semua, hari ni sepatutnya aku ada post baru. Tapi aku tak sempat nak siapkan. Sebab server down semalaman.

Ingatkan pagi ni nak disudahkan, tapi pejabat pulak kelam kabut. Mungkin esok pagi baru dapat disiapkan. Tunggu yer..?

Sebelum ni tak pernah pun server down. Tapi sekali terkena tu, puas hati. Lama betul. Letih bayi kat sebelah ni menunggu, sampai dah jadi tua dah bayi tu sekarang.

Aku rasa mungkin server tu terbakar kot. Tak pun kabel network kat server tu digigit tikus. Tak pun datacenter kat Texas blackout.

Erk! Soleh.Net pakai server kat Texas, United States ker? Aku pun tak pasti. Continue reading Server Down semalam

Wajah baru Soleh.Net: Apa kata anda?

Wajah baru: cantik tak?Soleh.Net tampil dengan wajah baru!

Inilah dia, theme terbaru yang telah direkacipta sepenuhnya oleh (dengan bangganya) aku! 😈

Sebenarnya bukan sepenuhnya oleh aku. Ada jugak part yang aku copy dari theme lain. Biasalah, nak hidup.

Aku rasa, theme ni taklah cantik sangat. Tapi bagi aku, ianya agak lega sedikit berbanding dengan theme sebelum ni. Continue reading Wajah baru Soleh.Net: Apa kata anda?

Pengiklanan di Soleh.Net

Wahai pembaca Soleh.Net yang budiman sekalian. Di sini ada berita panas lagi hangat!

Jika anda seorang usahawan dan sedang membuat promosi produk, sama ada berbentuk barangan, perkhidmatan, laman web, atau apa sahaja yang boleh dipromosikan, anda beruntung hari ini.

Di Soleh.Net, kami sedang membuat promosi pengiklanan di laman web kami dengan harga yang sangat murah – 1 sen sehari selama 100 hari!

Anda ingin sertai atau inginkan maklumat lanjut? Sila klik sini.

Sekian, terima kasih.

Up Sikit Lagi – Baru Ummmph!

Haa, ni ada sikit lagi perubahan. Lama jugak aku fikir penampilan terbaik untuk Soleh.Net.

Kini dah ada satu lagi logo baru, yang aku rasa agak puas hati. Nak kata perfect tu memanglah jauh lagi. Tapi at least tak lah teruk sangat. Tak menyakitkan mata dan hati.

Ada ummph tak??

Amacam ok tak? Agak-agak sakit tak mata bila terpandang jongkong emas berbentuk ‘S’ tu? Aku rasa better bila aku tukar huruf ‘S’ tu dari simbol duit ‘$’ kepada ‘S’ berbentuk jongkong emas. Baru tak nampak macam mata duitan sangat. Nampak macam “Masa itu EMAS!!!” kih kih kih…

Kemudian gabungan warna. Sebelum ni gabungan hijau-biru. Aku tukar kepada gold-blue. Aku rasa lagi padan kot. Dekat background biru tu aku buat efek satin sikit, biar seolah-olah ketulan emas ‘S’ aku tu berada di atas kain satin biru gelap. Fooh! Macam cina hindustan kaya dalam filem cina lama hindustan jer.

Satu lagi, aku adjust dekat bayang-bayang bawah tu. Dari menegak still macam tu jer, kepada effect air berombak kecil. Biar nampak relaxing sikit.

So barulah boleh jadi seorang yang soleh, kaya dan hidup dalam ketenangan. 😛